hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fransa Meclisi'nde "Ukrayna" tartışması

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme konusundaki sözlerine tepkiler büyüyor. Aşırı sağcı muhalif lider Le Pen, "Fransa'yı dünyanın askeri yapma hakkı nereden geliyor?" diye tepki gösterdi, Parlamento karıştı. ABD'den ise "NATO'ya üye ülkeler kararı kendi verir" yanıtı geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “O zaman Fransa'yı tüm haklı davaların askeri yapan bu ilahi hak nereden geliyor? Dünyadaki tek imparatorluk ABD bile bunu reddederken!”

    Fransa Meclisinde Ukrayna tartışması

    “Sayın Le Pen, siz Rusya'yla bir askeri ortaklığı savunuyordunuz! 10 yıl değil, 5 yıl değil başkanlık seçimi kampanyanızın üzerinden sadece 2 yıl geçti. Siz kazansaydınız şimdi Ukraynalıları ezmek için Rusya'ya asker gönderiyorduk!”

    Fransa Meclisinde Ukrayna tartışması

    Fransa Parlamentosu böyle karıştı. Bunun nedeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderebiliriz sözleri. Aşırı sağcı muhalif lider Marine Le Pen Ukrayna'ya asker gönderme kararına tepki gösterirken Başbakan Gabriel Attal destek aldı.

    ABD'den de Macron'un sözlerine yorum geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Her NATO müttefiki kararı kendi verir" dedi. “Bu karar egemenlik kararıdır, her NATO müttefiki buna kendi karar verir. Genel Sekreter Stoltenberg'in kendisinin NATO himayesinde asker gönderme gibi bir planı ya da niyeti olmadığını söylediğini duydunuz. Başkan Biden, bu çatışmanın başlangıcından beri çok netti: orada, Ukrayna'da muharebe rolünde ABD askeri olmayacak.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fransa Meclisinde Ukrayna tartışması

    Ancak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Macron'un açıklamasından kısa bir süre önce "böyle bir planımız yok" demişti. “NATO ve müttefikleri Ukrayna'ya benzeri görülmemiş bir askeri destek sağlıyor. Bunu 2014'ten beri yapıyoruz ve elbette tam ölçekli işgalden sonra hızlandık, ancak Ukrayna'da karada NATO muharebe birlikleri için bir plan yok.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow