hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prigojin sonrası Afrika'da Wagner! İngiliz Düşünce Kuruluşu’nun raporu dikkat çekti

    Rus Paralı Asker Şirketi Wagner, liderleri Yevgeniy Prigojin'in Ağustos 2023'te ölümünün ardından geleceği tartışma konusu oldu. Bir İngiliz Düşünce Kuruluşu, Wagner'in Afrika'da yeniden yapılandığını öne sürdü. Madenlere erişim karşılığında Afrika'daki askeri yönetimlerin geleceğini güvence altına aldığını iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya'da 23 Haziran 2023'te Moskova'ya isyan başlatan ve 2 ay sonrasında bir uçak kazasında ölen Rus Paralı Asker Şirketi Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin'in ardından Wagner’in geleceği tartışılıyordu.

    Savunma ve güvenlik alanındaki çalışmalarıyla bilinen İngiltere Merkezli Düşünce Kuruluşu RUSI'nin hazırladığı rapor, Wagner'in Afrika'da Prigojin'in ölümünden sonra yeniden şekillendiğini gösteriyor.

    Rus hükümetinin iç belgeleri, batılı şirketleri stratejik öneme sahip bir bölgeden uzaklaştırmak amacıyla Batı Afrika'daki madencilik yasalarını değiştirmek için nasıl çalıştığını da detaylandırıyor.

    RUSI'de Kara Savaşı Uzmanı Jack Watling, Wagner'in kontrolünün Rus Askeri İstihbaratı Gru'nun 29155 isimli biriminin başındaki General Andrey Averyanov'a verildiğini söylüyor.

    General Averyanov'un görevi ise Afrika’daki hükümetleri istikrarsızlaştırmak değil, Rusya’nın madenlere erişimini sağlama karşılığında bu hükümetlerin geleceğini güvence altına almak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Wagner'in faaliyet gösterdiği her ülkede değerli doğal kaynakları güvence altına aldığı ve bunları sadece maliyetleri karşılamak için değil, önemli gelirler elde etmek için de kullandığı belirtiliyor.

    Blood Gold Report'a göre, Rusya son iki yılda Afrika’dan 2,5 milyar dolar değerinde altın çıkardı ve bu da muhtemelen Ukrayna’daki savaşını finanse etmesine yardımcı oldu.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow