hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya’dan NATO’ya tepki! Savaş Moldova'ya mı sıçrayacak?

    Moldova'nın Ukrayna sınırındaki Transdinyester bölgesi yönetimi, Rusya’dan askeri yardım talep etti. Bu adımın ardından Rusya, ‘Moldova’yı Ukrayna yapmak istiyorlar’ diyerek NATO’yu suçladı. ABD Moldova’ya destek mesajı verirken, bölge halkı savaşın topraklarına yayılmasından endişeli durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna’ya komşu Moldova’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı Transdinyester bölgesindeki parlamento, başkent Kişinev yönetiminin ekonomik ambargosuna karşı Moskova’dan yardım talep etti. Bölgede yoğunluğu bilinmese de Rus askeri varlığının bulunduğu biliniyor.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’da bölgeyi ilhak edeceği söylentisini NATO’nun çıkardığı söyleyerek Batı’yı suçladı.

    'İKİNCİ BİR UKRAYNA’YA DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYOR'

    Zaharova, “Tarafsız statüsüne rağmen Moldova’nın Kuzey Atlantik ittifakı tarafından askerileştirilmesine ve sözde desteğe gelince, burada da yeni bir şey yok. NATO, Moldova nüfusunun çoğunluğunun ruh halinin aksine ve görünüşe göre genel olarak bunun ülke ve genel olarak bölge için sonuçlarını düşünmeden, inatla cumhuriyeti kelimenin tam anlamıyla ikinci bir Ukrayna’ya dönüştürmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan da Moldova’ya destek açıklaması geldi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, "Rusya'nın Avrupa'da giderek saldırganlaşan ve istikrarı bozan rolü göz önüne alındığında Rusya'nın Transdinyester'deki eylemlerini ve oradaki genel durumu çok yakından izliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, Moldova'nın uluslararası kabul görmüş sınırları dahilindeki egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sıkı bir şekilde desteklemektedir. Kişinev ve Tiraspol'ü birlikte çalışmaya, Transdinyester'in her iki yakasındaki toplulukların acil endişelerine çözüm bulmaya teşvik etmeye devam ediyoruz" sözlerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜM BU GELİŞMELERE MOLDOVALILAR NE DİYOR?

    Halk şu ifadeleri kullandı;

    Şu anda Tiraspol'da yaşananlar büyük bir tehlike. Farklı düzeylerde, yani komünler, köyler, şehirler düzeyindeki milletvekilleri kongresi Tiraspol'de toplandı. Putin ve Devlet Duma'sına hitap ederek, Rusya'ya dahil olmak için talepte bulunarak Moldova'nın kaderini fiilen belirliyor. Bu aslında Moldova Cumhuriyeti'ne karşı bir savaş ilanıdır.

    Korkarım ki burada da savaş başlayacak ve Moldova askeri açıdan zayıf bir ülke… Kaynağımız yok. Muhtemelen başka ülkelerden de yardım alacağız ama yine de bunun bize hiçbir faydası olmayacağını düşünüyorum çünkü Avrupa Birliği'nde bile değiliz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow