hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DEİK 2016 yatırım raporunu açıkladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türk iş dünyası artık dünyaya açılıyor. Büyük satın almalar, doğrudan yatırımlar artarak sürüyor. Yüksek gelirli ülkeler arasında Türkiye'den en fazla yatırımın yapıldığı ülke Amerika olarak öne çıkıyor. Orta gelir grubunda Türk iş adamları yatırımda Çin'i tercih ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'den yurtdışına yatırım artıyor. Öyle ki; yurtdışı yatırımları son 15 yılda 10 kat arttı.

    Veriler Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bain and Company işbirliği ile hazırlanan 'Yurtdışı yatırım endeksi' raporundan yansıyanlar. Türkiye'den yatırımlarda yüksek gelirli ülkeler arasında en çok yatırımı ABD çekiyor. Orta gelirli ülkeler sınıfında Çin liderliğini koruyor. Düşük gelirli ülkeler sınıfında ise Azerbaycan ilk sırada yer alıyor.

    Yatırımlarda Avrupa ülkeleri ise cazibesini korurken, İngiltere ve ilişkilerin düzeldiği Rusya yükselişte. İran izleniyor. Türk yatırımcılar heyecanla bu pazarda yatırım yapmayı bekliyor. Asya Pasifik bölgesine yatırımda da 2 kat artış var. Ancak yeterli değil. Çin, Hindistan, Endonezya ve Malezya yatırımcıların radarına giren önemli adresler.

    2016 yılında yurtdışında Türk şirketleri 2,8 milyar dolarlık 85 adet sıfırdan yatırım gerçekleştirdi. 3,7 milyar dolarlık da birleşme ve satın alma işlemi yapıldı. Yatırım işlemlerinde üretim, lojistik, turizm ve gıda ön plana çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2016 yılı ile birlikte son 10 yılda Türk şirketleri yurtdışında toplamda 290 adet, 28 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirmiş oldu.

    DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "128'i ülke bazında olmak üzere, 135 iş konseyimizle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tabir-i caizse, dünyanın ayak basılmadık, temasa geçilmedik ülkesi kalsın istemiyoruz" dedi.

    Küresel yatırım akışları ise 2016 yılında %13 düşerek yaklaşık 1,5 trilyon ABD dolarına ulaştı . Küresel yavaşlamaya rağmen Türk şirketlerinin hızı kesilmedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow