hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gayrimenkulde beyan dönemi başladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Gayrimenkulde beyan dönemi başladı. Peki beyan dönemindeki tüm detaylar neler? CNN TÜRK ekibinden İlayda Karaca, SGK Uzmanı Emin Yılmaz ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayrimenkul alım satımında beyan dönemi başladı. Detay ve koşullar belli oldu.

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz konuyla ilgili, “İşte kira geliriniz var, sermaye irademiz var, iki işinde çalışıyorsunuz orada gelir vergisi var veya bir ev aldınız eve daha sonrasında sattınız arada kar elde ettiniz işte bunların gelmesi üzerinden beyan veriyoruz” ifadelerini kullandı.

    Gayrimenkul alım satımında 1 Mart itibariyle beyan dönemi başladı. 1 Nisan’a kadar sürecek. Peki detay ve koşullar neler?

    Alış tarihinden itibaren 5 tam yıl geçmeden satış yapıldığı için elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergiye tabi olacak. Peki değer artış kazancı nedir?

    “Bir gayrimenkul aldınız bu gayrimenkulü beş yıl içerisinde sattığınız takdirde aradaki fark da kar varsa mutlaka vergisini vermeniz lazım.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayrimenkulde beyan dönemi başladı

    Arazi, arsa, tarla, taş ocakları ve gayrimenkuller, değer artış kazancının içerisine giriyor. “İstisna rakamımız var 2023 yılı için 55.000 lira. Ne demek bu? Siz malı aldınız gayrimenkul aldınız. Sonrasında sattınız aradaki fark 55.000 TL’den düşükse değer artış kazancına tabi değilsiniz.”

    Bu rakamlar her sene artıyor. 2024 yılı için alım satımda belirlenen istisna rakamı ise 87 bin lira. Peki bu ödemeler nasıl yapılacak?

    “1’le 31 Mart arasında 31 Mart hafta sonuna geldiği için 1 Nisan’a ödemesini de 2 taksit ile yapabiliyoruz mart ve temmuz ayında. İnternetten verebiliyorlar, Hazır Beyan Sistemi var çok kolay gerçekten dijital vergi dairesi var hatta cep telefonundan bile verebiliyoruz ama ben uğraşamıyorum dersiniz vergi dairesine gidebilirsiniz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow