hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyüme beklentinin altında kaldı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 2014 yılının ikinci çeyreğinde net ihracatın katkısıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla yüzde 2.1 büyüdü ancak iç talepte yavaşlama ve özel sektör yatırımlarındaki daralma nedeniyle yüzde 2.65 olan beklentilerin altında kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 azaldı, takvim etkisinden arındırılmış GSYH ise bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 2.4 arttı.

    TÜİK ilk yarı için büyümeyi ise yüzde 3.3 olarak açıkladı.

    Geçen yılın tamamı için daha önce açıkladığı 4'lük büyümeyi yüzde 4.1'e revize eden TÜİK, daha önce yüzde 4.3 olarak açıkladığı birinci çeyrek büyümesini ise yüzde 4.7'ye revize etti.

    Ekonomi frene bastı, uzmanlar ne diyor?

    TÜİK verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre yılın ikinci çeyreğinde büyümeyi net ihracat 2.9 puan, yurtiçi tüketim 0.3 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.3 puan yukarı çekerken, özel yatırımlar büyümeyi 0.9 puan, stok değişimleri ise 0.4 puan aşağı çekti. Devletin yatırım harcamaları ise katkı sağlamadı.

    Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, yurtiçi tüketimin zayıflığını koruduğunu, büyümeyi ise dış talebin sürüklediğini belirterek, "Önceki çeyrekte olduğu gibi özel yatırımlar ve stok azalışı büyümeyi azaltan ana unsurlar oldu. Özel yatırımların son 10 çeyreğin sekizinde daralma göstermesi büyüme kompozisyonu ve sürdürülebilirliği açısından olumsuz. Buna karşılık, iç talebin büyümeyi sürükleyen ana unsur olmaktan çıkıp yerini dış talebe bırakması da makro dengelenme anlamında olumlu. Ayrıca, kamu harcamalarının büyümeye katkısı daha sınırlandı ki, bunu daha sürdürülebilir ve mali denge açısından daha sağlıklı görüyoruz" dedi.

    Tüketici güveni artışı, ticari oto satışlarında yıllık bazda artış ve beyaz eşya-konut satışlarında yıllık bazda daralmanın hız kesmesine paralel iç telepte toparlanma eğilimi gözlendiğini söyleyen Bürümcekçi, "İhracatın Temmuz-Ağustos döneminde Irak pazarındaki problemler ve euro bölgesindeki yavaşlama nedeniyle ilk yarıya göre önemli boyutta hız kestiği izleniyor. Buna karşılık, TCMB faiz indirimleri öncülüğünde finansal koşullarda gözlenmeye başlanan gevşemenin gecikmeli olarak iç tüketim ve yatırım eğilimine destek vermesi beklenebilir. Yüzde 3 düzeyinde olan 2014 yılı tahminimiz için risklerin dengeli olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

    TÜİK verilerine göre üretim yöntemiyle GSYH tahmini, ikinci çeyrekte 30.8 milyar TL oldu.

    GSYH cari fiyatlarla ikinci çeyrekte 423.9 milyar TL, ilk yarıda ise 832.35 milyar TL oldu.

    Kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri 2013 yılında cari fiyatlarla 20,580 TL, dolar cinsinden ise 10,807 dolar olarak hesaplandı.

    Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 0.4, devletin nihai tüketim harcaması yüzde 2.4, mal ve hizmet ihracatı sabit fiyatlarla yüzde 5.5 artarken, gayri safi sabit sermaye oluşumu sabit fiyatlarla yüzde 3.5, mal ve hizmet ithalatı sabit fiyatlarla yüzde 4.6 azaldı.

    OVP hedefi revize edilebilir

    Hükümet kanadından gelen açıklamalar büyümenin yılsonunda OVP'deki yüzde 4 tahmininin altında kalma riskinin arttığına işaret ederken, bu tahminin revize edilebileceği sinyali verdi.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek veri sonrası yaptığı açıklamada, bu yılın ikinci çeyreğinde büyümenin bir miktar ivme kaybettiğini belirterek, yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginliklerin yıl sonunda reel GSYH'nin Orta Vadeli Program'daki (OVP) öngörülen yüzde 4'lük tahminin altında kalma riskini artırdığını belirtti.

    Öte yandan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz NTV'de yaptığı açıklamada, büyüme rakamlarının beklentilerinin biraz altında olduğunu, yavaşlama beklediklerini ancak ilk yarıdaki beklentilerden çok farklı bir tablo olmadığını söyleyerek, "Bizim orta vadeli programdaki hedefimiz yüzde 4'tü ve onun üzerinde çalışıyoruz. Yeni bir tahmin ortaya koyacağız. (Piyasa beklentileri yüzde 3.2) Bizim de 3 ila 4 arasında olacak beklentimiz var. Yeni orta vadeli programda bu yönde bir tahminimiz olacak" dedi.

    Dolar/TL ikinci çeyrekte büyümenin beklentilerin altında kalması ve dolarda küresel güçlenmenin devam etmesi ile 5.5 ayın yeni zirvesi olan 2.21'in üzerini test etti. Bankacılar beklentilerin altında gelen büyüme verilerinin hükümetin Merkez Bankası üzerindeki faiz indirimi yönündeki baskılarını arttırabileceği, bu anlamda TL açısından negatif olduğunu söylediler.

    Sizce bu bulut neye benziyor?

    En iyi masal karikatürleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow