hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşsizlik çift haneye yaklaştı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İşsizlik oranı ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın etkisiyle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan Temmuz döneminde yüzde 9.8'e yükselirken, tarımdışı işsizlik ise yüzde 12 oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik oranı geçen yılın Temmuz döneminde yüzde 8.6, bu yılın Haziran ayında ise yüzde 9.1 olmuştu.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise bir önceki döneme göre 0.4 puanlık artış ile yüzde 10.4 olurken, Ekim 2010'dan beri en yüksek seviyede gerçekleşti.

    TÜİK Haziran dönemi için daha önce yüzde 9.9 olarak açıkladığı mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranını yüzde 10'a revize etti.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik rakamlarındaki artışın emek piyasasındaki bozulmanın belirgin olduğunu gösterdiğini söyleyerek, "İşgücü istatistiklerinde yaşanan bozulmada dışsal faktörlerin (Suriye'deki çatışma ortamından kaçanların kayıtdışı olarak işgücüne dahil olması vs.) önemli bir etkisi olabileceğini düşünmekle birlikte, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın da işgücü üzerinde baskı yaratmış olabileceğini düşünüyoruz. Emek piyasasındaki zayıflığın önümüzdeki aylarda da sürebileceğini belirtiyoruz" dedi.

    Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı Temmuz döneminde 2.87 milyon kişi olurken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 18.2 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 10 olarak gerçekleşti.

    İşgücü nüfusu Temmuz döneminde 29.28 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51.3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72.3 kadınlarda ise yüzde 30.8 oldu.

    Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı Temmuz döneminde yüzde 36.4 olarak gerçekleşti. Bu oran tarım sektöründe yüzde 84 iken, tarım dışı sektörlerde yüzde 22.7 oldu.

    Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 72,000 kişi azalarak 25.79 milyon kişi olarak gerçekleşti.

    TÜİK verilerine göre tarım sektöründe çalışan sayısı 5.9 milyon kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20.5 milyon kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 22.4'ü tarım, yüzde 19.9'u sanayi, yüzde 7.3'ü inşaat, yüzde 50.5'i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

    İşgücüne katılma oranı geçen yılın Temmuz döneminde yüzde 49.1 seviyesindeydi.

    TÜİK, hanehalkı işgücü araştırmasında 2014 Şubat dönemiyle birlikte Avrupa Birliği'ne tam uyumun sağlanmasına yönelik yeni düzenlemelere geçti.

    Hangi ilin nesi meşhur?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow