hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜİK çalışmayan 500 bin kişiyi işsiz saymadı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun, evde engelli bakımı için sosyal yardım alan ve herhangi bir işte çalışmayan 500 bin kişiyi istihdam saydığı ortaya çıktı. Eğer 500 bin kişi "iş arıyor" olarak değerlendirilseydi, işsizlik oranı yüzde 9.8 değil yüzde 11.5 olacaktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu, evde engelli bakımı için sosyal yardım alan 500 bin kişiyi çalışıyor gibi saydı. Yasaya göre, evde engelli bir yakınına bakana devlet her ay 830 lira sosyal yardım sağlıyor. TÜİK, işte bu kişileri de istihdam sayısına ekledi. Kişilerin bir işi, sigortaları ve emeklilikleri olmasa da "işsiz" olarak saymadı.

    Bu durum işsizlik rakamlarını da etkiliyor. Mevcut durumda açıklanan işsiz sayısı 2 milyon 970 bin kişi, işsizlik oranı ise yüzde 9,8'di.

    Eğer bu 500 bin kişi "iş arıyor" olarak olarak değerlendirseydi, işsiz sayısı 3 milyon 496 bin kişi olacak ve işsizlik oranı yüzde 11,5 olacaktı. İşsizlik oranı yüzde 10'un üzerine çıkıp yüzde 1,7 daha yüksek değerlendirilecekti.

    Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, "Bu tartışmaya açık bir uygulama" diyor. TÜİK ise kendini "Bu uygulama zaten 5 yıldır var ve evde bakım hizmeti yapanların da hizmet katma değeri olduğu için istihdam olarak sayılması yanlış değil" diyerek savunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow