hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez’in faiz kararının şifreleri… Uzman isim canlı yayında anlattı

    Merkez Bankası, yılın ilk faiz kararını açıkladı 250 baz puan arttırarak faizi %45’e çıkardı. Peki bu artırımın şifreleri neler? Detayları, Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman, CNN TÜRK canlı yayınında anlattı. Mutlu Doğan Akbaş'ın haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı ve 250 baz puanlık artışla % 45’e yükseltti. Peki Merkez’in bu hamlesi ne anlama geliyor? Detayları, Ekonomist Prof. Dr. Murat Ferman CNN TÜRK canlı yayınında anlattı.

    Murat Ferman’ın açıklamaları şu şekilde;

    Merkez Bankası yeni Para Politikası Kurulunda faiz artırımına devam etti. Böylece bu toplantıda eklenen 8’inci halkayla 8,5 puanla devralınan gösterge faizinin %45’e ulaştığını görüyoruz. Büyük bir ağırlıkla piyasa beklentileriyle tam örtüşen bir nokta. Neden büyük bir ağırlık diyorum çünkü son günlerde az bir ihtimal dahi olsa pas geçme ihtimali olur mu gibi bir değerlendirme de vardı ama piyasaların genel beklentisi 2,5 puanlık bir artış ve sonrasında bekle-gör yönüne girilmesiydi. Çünkü 3 toplantı evvelinde kısa zamanda sıkılaştırma döneminin tamamlanacağına dair ibareler vardı. Geçtiğimiz 7’nci toplantıda da ‘en kısa zamanda’ sözü ortaya koyulmuştu. Dolayısıyla herkeste 2,5 puanlık bir artış 45 puana getirileceğini düşünüyorduk. Anlaşıldığı kadarıyla Merkez Bankası bekle-gör moduna girecek. Çünkü biliyorsunuz seçim sathı mahaline girilmiş durumda. Bundan sonraki toplantı da seçime adeta günler kala hatta saatler kala yapılacak toplantılar. Dolayısıyla seçime kadar artık sıkılaştırıcı bir adımın atılmamasına paralel bir tavır takındı Merkez Bankası. Gecikme etkisi dediğimiz, biliyorsunuz bu tür parasal politikalar ve diğerleri. Bir parça ortaya koyulduktan sonra bunların piyasada karşılık bulması ve devam eden enflasyon mekanizması başta olmak üzere devam eden ve etkide bulunması için zaman geçmesi gerekiyor. Yine Merkez Bankası özellikle etki analizine baştan beri vurgu yapıyor ve diyor ki; biz parasal politikalarla veya makroekonomik bir karar aldığımızda bakacağız, etki analizi yapacağız. Ne kadar bir vadede ve derinlikte bir etki ortaya çıkmış ona göre yol haritamızı çizeceğiz diyor. Şimdi anladığımıza göre enflasyonda belirgin bir düzelme görülene kadar bu düzeyin korunacağı görülüyor. Bu da nedir? Geçtiğimiz ekim ayında Merkez Bankası Başkanı’mınız TBMM Bütçe Plan Komisyonu önünde yaptığı takdimde ‘Mayıs ayına kadar enflasyondaki yukarı doğru gidişin ve patikanın devam edeceği, haziran ayıyla birlikte baz etkisinin de devreye girmesiyle bir iniş patikasına girileceği öngörülmüştü. An itibariyle 36’lık beklentide değişme ve gelişme yok. Merkez Bankası bir parça elini ve opsiyonlarını açık tutarak, olağanüstü gelişmeler olduğunda bu aracı devreye alabileceğini söylüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow