hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar yeniden çıkışa geçti!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dolar 3 lira seviyesine yaklaşıyor. ABD Merkez Bankası gelecek haftaki toplantısında faiz artıracak endişesi artıyor. Piyasa açıklanan vaatlerin bütçe üzerinde ek yük yaratacağı kaygısını taşıyor. Bir de buna Rusya gerginliği, jeopolitik riskler eklenince dolar 2.96 lirayı aştı, borsa sert düştü, faiz yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan Merkez Bankası (FED) gelecek hafta 15-16 Aralık'ta faiz toplantısında 10 yılın ardından ilk faiz artırımını yapabilir.

    FED Başkanı Yellen ve ABD verileri bu artışın Aralık'ta geleceğine işaret ediyor. Bu gelişmekte olan ülkeler için kötü haber.

    Bu nedenle tüm gelişen ülke para birimlerinde değer kaybı artıyor. Bir de üzerine Güney Afrika Maliye Bakanı'nın görevden alınması geldi ki; o da dalga boyunu iyiden iyiye artırdı.

    Türk lirası üzerinde bir de FED baskısı yanında bir de Rusya ile gerginlik jeopolitik risklerin yarattığı baskı hissediliyor.
    O gün uçak bileti almayın! İşte en ucuz gün...
    Dolar bugün 2.96 lira seviyesini aştı. "Önemli bir teknik seviye" olarak gösterilen 2.9350 seviyesinin kırılması sonrası hızlı bir yükseliş yaşandı. Dolar yükselirken euro da 3.25 seviyelerine çıktı.

    Bir yandan da reform paketinin bütçe üzerinde yaratacağı baskı kaygısı yaşanıyor ki bu da borsada sert düşüşlere yol açıyor.

    Perşembe günü yüzde 3 düşen borsada haftanın son iş günü kayıp iyiden iyiye arttı. Piyasa ve ekonomi çevreleri paketin beklentileri karşılamadığını belirtiyor, piyasalarda artan gerginliğin bir nedeni olarak gösteriyorlar.

    Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin vaatlerinin büyük oranda 2016 bütçesine yansıtıldığını ve bütçede bir gevşemeye neden olmayacağını duyurdu.

    Faizler de yükselişte. Gösterge tahvil getirilerinde ise 10-15 baz puanlık yükseliş yaşandı. Faiz yüzde 11 seviyesine dayandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow