hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıdem tazminatı raftan iniyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin davetlisi olan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, detay vermedi ama kıdem tazminatı ile ilgili bir çalışmanın olduğunu söyledi. "Bu konuda kararlıyız" dedi, en geç şubatın ikinci haftasında da Meclis'e geleceğini açıkladı. Elvan ayrıca "arazi temininde sürenin kısalması ve arsa maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle ilgili bir düzenlenme yapılacağını" belirtti, muhalefete seslendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) düzenlediği toplantıya konuk olan Elvan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

    Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun asgari ücretin net 1300 liraya çıkmasıyla ilgili maliyetin yüzde 40'ının devlet tarafından karşılanmasına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine buradaki toplam 20,5 milyar liralık yükün yüzde 40'ının karşılanacağını kaydetti.

    Bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını belirten Elvan, bunun bütçe sunulduğunda da görülebileceğini söyledi.

    Destek mekanizması oturduktan sonra gelişmelere göre yeni değerlendirmelerin olacağını anlatan Elvan, "(Asgari ücret) İşçi başına 274 liralık bir maliyet var, bunun yüzde 40'ına tekabül eden 110 lirayı gerçekleştirmeyi... Ama bir anlaşma sağlanamadığı için bir şey söyleyemeyiz. Fakat bununla ilgili detaylı açıklamaları Süleyman Bey (Soylu) yapacaktır" ifadelerini kullandı.

    "Mutlaka bir orta yol bulunacak"

    Kıdem tazminatına ilişkin işçi ve işveren kesiminin çekincelerinin olduğunun hatırlatılarak, "Kıdem Tazminatı Fonu üzerinden mi yeni bir tartışma başlatıldı" sorusu üzerine Elvan, kendilerinin bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi.

    Kıdem tazminatı hususunda hem işçi hem de işveren kesimini bir araya getireceklerini dile getiren Elvan, "Dünyadaki uygulamalar belli. Biz kendimizi dünyadan, gelişmiş ülkelerden soyutlayamayız. Bu alandaki düzenlemeler ortada. AB'deki düzenlemeler ortada. Bu örnekleri ortaya koyacağız. Mutlaka bu alanda bir
    orta yolun bulunacağına inanıyoruz. Bunu öyle ya da böyle gerçekleştireceğiz. Bu konuda kararlıyız" diye konuştu.

    Anlaşma sağlamadığında kıdem tazminatı konusunun rafa kaldırılacağı gibi bir anlayışa sahip olmayacaklarının altını çizen Elvan, "Dünya örneklerini de dikkate alarak bu çalışmaları yürüteceğiz. Muhtemelen ocak ayı içerisinde ağırlıklı olarak bu çalışmalar yürütülecek. Bizim hedefimiz, ocak sonu veya şubat ayının ilk iki haftasında TBMM'ye bununla ilgili tasarıyı sevk etmek" ifadelerini kullandı.

    Kıdem tazminatı konusunda tarafları anlaştırma hususunda kararlı olduklarını vurgulayan Elvan, kazanılmış haklar konusunun da masada konuşulacağını bildirdi.

    Elvan, her iki tarafın da haklı olduğu konular bulunduğunu dile getirerek, "Bunların kaygılarını biliyoruz ve haklı olduklarına da inanıyoruz. Dolayısıyla biz bu konuda ortak bir noktaya mutlaka ulaşacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow