hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taner Yıldız: "Bizim turistimize birşey olmaz"

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları inşaatı temel atma töreninde konuştu. Tesisin 9 büyüklüğündeki bir depreme, tsunami ve uçak kazalarına karşı endişeleri giderecek şekilde dizayn edildiğini söyleyen Yıldız, "Avrupa'nın en önemli turist kaynağı 3 ülkede. Fransa-Paris, İngiltere-Londra ve İspanya-Madrid. Onların santraline, onların turistlerine bir şey olmuyorken bizim turistimize birşey olmaz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldız, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamındaki Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, santralin temelinin gelecek yılın sonunda büyük bir törenle atılacağını belirterek şunları kaydetti:

    "Şu veya bu gerekçe ile özellikle de Fukuşima'dan sonra güvenlik gerekçesi ile programda 1-1,5 yıl kadar bir kısım sarkmalar oldu. Ancak bunun en yeni nesil santraller ile inşa edilecek bir santralin önünü açtığını da söylemem lazım."

    Taner Yıldız: "Bizim turistimize birşey olmaz"

    Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

    Reuters'a bilgi veren yetkililer, santral için planlanan süreçlerin öngörülerin gerisinde kaldığını ve ilk üretimin daha önce ertelenen 2020'den en erken iki yıl sonra 2022'de gerçekleştirilebileceğini belirtmişlerdi.

    Yıldız, santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının çok kapsamlı hazırlandığını, her türlü depremsellik araştırmalarının da yapıldığını söyleyerek, "Bütün testleri tamamlamış bir yapıdan bahsediyoruz" dedi.

    Bakan Yıldız, "Güvenlik sistemi diğer bütün yapıların önüne geçmiştir. Almanya'nın nükleer santrallerini kapattığını söyleyip dokuz tanesiyle devam etmesi, ABD'de 100 tane santralin işletmede olmasını ve beş adet daha yapılacak olmasını büyük resimde gözden kaçırmamamız gerekiyor" diye konuştu.

    Santral bugün devrede olmuş olsaydı Türkiye'nin yüzde 28'inin, İstanbul'un ise bütün elektriğini karşılayabileceğini ifade eden Yıldız, santral için çevre bölgelerden 10,000 kişinin işe alınacağını, turizmin de olumsuz etkilenmeyeceğini kaydetti.

    Japon yönetmenden Türkçe "nükleer santral" mesajı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow