hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayi üretimi Nisan'da hız kesti

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Nisan'da dayanıklı tüketim malı ve sermaye mallarında daralma var. Otomotivde de keskin düşüş görülüyor. Nisan verileri ikinci çeyrek büyümesine ilişkin olumlu sinyal vermese de Mayıs'ta toparlanma bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 arttı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

    Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 arttı.

    Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artış kaydedildi.
    Nihat Zeybekci müjdeyi verdi: Ek tedbirler geliyor

    Türkiye'nin en büyüğü yine TÜPRAŞ

    Memur emekli ikramiyelerinde 30 yıl sınırı kalkacak
    Beklentiler

    AA Finans "Sanayi Üretimi Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, nisanda arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 artış bekliyordu.

    Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 3,5, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 0,8 artacağını tahmin etmişti.

    Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artış gösterdi. Nisanda 126,3 olarak hesaplanan söz konusu endeks, geçen yılın aynı ayında 125,5 seviyesinde bulunuyordu.

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, nisanda bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 azaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,8 arttı.

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında, bir önceki aya göre en fazla düşüş yüzde 3,7 ile sermaye imalatında görüldü.

    İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, söz konusu dönemde en fazla düşüş yüzde 29,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 13,6 ile mobilya imalatı ve yüzde 3,8 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti.

    Bu alanda en yüksek artış ise yüzde 11,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Bu artışı yüzde 2,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 2 ile içeceklerin imalatı izledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow