hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüzde 50'nin altına düştü! Yeni mevduat faizi kredi talebini olumlu etkiler mi?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Merkez Bankası'nın yayımladığı verilere göre, 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yüzde 50'nin altına gerileyerek yüzde 49,98 oldu. Bu ne anlama geliyor? Bankalardaki TL cinsi mevduat, yüzde 0,3 düşüşle 8 trilyon 835 milyar liraya geriledi. Bunda mevduat faizindeki düşüşün payı var mı? Bu düşüşü nasıl okumalıyız? Detayları Ekonomist Abdülkadir Develi aktardı. Buse Güngör'ün haberinde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Abdülkadir Develi detayları şu ifadelerle aktardı;

    Bunun 2 tane sebebi var. Birincisi enflasyona dair düşüş projeksiyonun başlaması artık bu fiyatlanmaya başlandı. İkinci olarak büyük ölçüde ise bu arz talep ilişkisi olduğu görülüyor.

    Sonuçta bankalar burada topladıklarını satmak durumunda. Özellikle faizlerin yüksek olması ile beraber talepte bir düşüş durumu söz konusu.

    Ben kısaca bu durumu şöyle tanımlıyorum; artık burada mevduat faizleri doğal sınırlara geldi. Çünkü daha fazla yükselmesi için daha fazla talebe ihtiyaç var. Yani kredi talebinin artması gerekiyor.

    KREDİ TALEBİ ÇOK FAZLA ARTMAYINCA, MALİYETLERDEN DOLAYI NE OLUYOR?

    Bankalardaki mevduat faizlerinde bir düşüş durumu söz konusu oluyor ve bu da az önce söylemiş olduğum gibi diğer taraftan da enflasyon beklentisi ile ilgili olan bir husus. Bu da önümüzdeki süreçte enflasyonun artık yavaş yavaş düşüş trendine girmesi, zirve noktası ve doğal bir sınır olarak biz bunu bu şekilde nitelendirebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz yıla bakıldığı zaman daha çok altının kazandırdığını görüyoruz. %82 civarında... Burada borsa enflasyonun birazcık aşağısında kaldı ve beklenen düzeyde bir sonuç ile karşılaşmadık.

    Son süreçte kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu görünüme dair değerlendirmelerin neticesinde bir sermaye girişi bekleniyor. Yani uluslararası finans kuruluşları, bu yıl için yabancı girişini güçlü bir yıl olacağı kanısında. Bu bağlamda özellikle hem tahvil ihracı konusunda olsun hem de yabancıların borsa hacminin daha çok artacak kanısındayız.

    Bunu büyümesi, desteklenmesi gerekiyor ve aynı zamandaki buradaki TL’deki oynamanın azalmasıyla da aynı zamanda ilgili bir durum ve yılın ikinci ya da doğru bir ivme durumu söz konusu olacaktır diye düşünüyorum.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow