hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zirve sonrası yatırımcı ne yapmalı?

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Borsa rekorlara doymuyor. Dün gördüğü en yüksek seviyeyi yukarı taşıyarak rekor bir kapanış yaptı. Bu yeni zirve sonrası borsada yatırımcıyı ne bekliyor? Döviz kurlarında yükseliş vardı. Bugüne yönelik beklentiler nedir? Ons altındaki düşüşe rağmen gram altında yükseliş sürüyor. Altın yatırımcısını bugün ne bekliyor? Fatih Karahan ismi yabancı yatırımcı için ne ifade ediyor? Merkez Bankası'nın ocak ayı fiyat gelişmeleri raporu yayınlandı. Ocak ayında gerçekleşen yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağının öngörüldüğü belirtildi. Bu durum nasıl değerlendirilmeli? Merkez Bankası 7/24 anlık ve güvenli para transferi sağlayan fast sistemine yeni bir özellik ekledi. Buna göre alacaklının borçludan fast ödemesi talep etmesine imkan sağlandı. Bu ne anlama geliyor? Detayları Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz şu ifadeleri kullandı;

    Merkez Bankası son kararında ‘Artık faiz arttırmayacağım. Durdum. Çok gerekirse arttıracağım' dedi.

    Faiz artışı bitti ve indirimlerini konuşmaya başlayacağız. Ocak ayının başından bu yana mevduat faizlerinde bir geri çekilme var. Yüzde 40’lara ve 40’ların altına geliyor bir aya kadar vadeliler. Dolayısıyla yatırımcı bundan memnun değil. Bakıyor ki enflasyon karşısında en çok getiriyi borsa getiriyor. Bu yüzden borsaya yöneliyor. Bu yılın sonunda borsa 11 bin-11 bin 500'lere gidecek. 

    Yükselişi gören ve mevduat faizlerinden memnun olmayan bu tarafa geliyor.  

    Dördüncü çeyrek bilanço dönemi başladı. Orada da genel olarak bazı sektörlerde, örneğin bankacılık sektöründe kötü bilançolar bekleniyor ama genel iyi bilanço beklentileri de iyi gelecek beklentileri de bu yükselişin sebebi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel olarak görünüm olumlu. Biz bu hareketin seçim öncesi dönemde 9 bin 400’lere kadar çıkmasını muhtemel görürüz. Seçim öncesi dönemde çok mümkün olmayabilir. Çünkü öyle veya böyle bir seçim var. Dolayısıyla bu seçim nedeniyle kâr satışı veya satışa geçecek olan yatırımcılar olabilir.

    Haber akışına çok duyarlı. Yani olumlu haber geliyor, endeks daha yukarı gidiyor. Hatta güçlü pozitif tepki veriyor veya olumsuz bir haber geldiğinde tam aksini görüyoruz. Buna rağmen genel olarak o bizim eski tarihi zirvemiz 8 bin 562’nin üstünde kaldığımız sürece yükseliş yönlü hareket devam eder.

    Yarına çok dikkat etsin yatırımcılar. Çünkü yarın bildiğimiz gibi yılın ilk enflasyon raporu var. Burada yeni başkanın daha güçlü altını çizerek vurguladığı ‘daha şahin söylemleri’ olabileceği yönünde bir beklenti var.

    Ek bir faiz artışına ilişkin daha şahin söylemler olacağına yönelik söylemler olması, yarın borsa tarafında bir miktar satışı arttırabilir. Çünkü borsa faizden daha sıkılıktan hoşlanmıyor. Genel olarak bu trend devam eder.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow