hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜİK açıkladı, konut satışları düştü

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılı ocak ayına dair konut satış istatistiklerini açıkladı. Konut satışları ocak ayında yüzde 17,8 azalarak 2019 ve 2021 yıllarından sonra en düşük seviyedeki satış verisi olarak kayıtlara geçti. Gayrimenkul Uzmanı Filiz Karataş CNN TÜRK’e değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu, ocak ayının konut satış istatistiklerini açıkladı. 2024 yılında, bir önceki yılın aynı dönemine göre konut satışları %17,8 azalarak 80 bin 308 olarak kaydedildi. Böylece son 11 ayın en düşük satışı gerçekleşti. Bu rakam 2019 ve 2021'den sonra ocak ayları içince en düşük seviyedeki satış rakamı olarak kayıtlara geçti.

    TÜİK açıkladı, konut satışları düştü

    “YABANCI YATIRIMCI FİYATLARI ŞİŞİRDİ”

    Konuyla ilgili CNN TÜRK’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Filiz Karataş, “2024’ün en başından itibaren konut rakamları düşmeye başladı. Zaten bizim tabirimizle rakamlar çok şişmişti, yabancı yatırımcının çok fazla mülk alımıyla ve bu konut alımını yatırıma dönüştürmesiyle rakamlar yüksekti. Bugün düşen rakamlar her yatırımcı için alım yapmak için büyük bir fırsattır bunun da iyi değerlendirilmesi lazım diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜİK açıkladı, konut satışları düştü

    Öte yandan ikinci el konut satışları da ocak ayında, ciddi bir düşüş yaşadı. İkinci el konut satışları, 2023 yılına göre %21,6 azalışla 55 bin 45 olarak kaydedildi. “Mevduat faizleriyle beraber rakamlar düşüşe geçti ilk çeyrekten itibaren %20 düşüş oldu zaten ama önümüzdeki günlerde emin olun ki %15-20’lere kadar tekrar gerileme bekliyoruz. Her zaman tavsiyem yatırımcıma konutta da arsada da alım yapmaları.”

    Yabancılara yapılan konut satışlarında da belirgin bir düşüş görüldü. Yüzde 50.5 azalarak 2 bin 61 oldu. Bu satışlarda en çok tercih edilen il Antalya olurken Rus yatırımcılar toplam 555 konut satın aldı.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow