hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Taş Kağıt Makas" dizisi ile tekrar gündeme gelen “hipertimezi” hastalığı ödül mü ceza mı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hayatlarının her anını film karesi gibi beynine kaydediyorlar ve hiçbir şeyi unutmuyorlar. Aslında bu bir hastalık. Adı ise hipertimezi. Yani unutmama hastalığı. Peki Kanal D'nin yeni dizisi Taş Kağıt Makas ile yeniden gündeme gelen bu hastalık ödül mü, ceza mı? Tedavisi var mı? Psikiyatrist Doç. Dr. Taha Can Duman yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hiçbir şeyi unutmamak. Her an her şeyi hatırlamak. İşte bu hastalığın adı hipertimezi. Dünyada nadir görülen bu hastalık, Kanal D'nin yeni projesi Taş Kağıt Makas dizisiyle gündeme geldi.

    Hipertimezi hastalığı, yaşanılan her anıyı hatırlamak demek. Yani hiç unutmamak. İşte Kanal D'nin yeni dizisi Taş Kağıt Makas'ta Ekin Koç'un canlandırdığı Umut karakteri de bu hastalığa sahip ve sıra dışı hafızasıyla dikkat çekiyor.

    Taş Kağıt Makas dizisi ile tekrar gündeme gelen “hipertimezi” hastalığı ödül mü ceza mı

    Peki hipertimezi hastalığının insan üzerindeki etkileri neler?

    Psikiyatrist Doç. Dr. Taha Can Duman bu hipertimezi ile ilgili, “Geçmişte yaşadıkları olayları, anıları, deneyimleri hava durumuna kadar istemsizce ayrıntılı bir şekilde hatırladıklarını görüyoruz bu kişilerin. Özellikle olumlu anılarını hatırladığında olumlu duyguların içine girebilir ama olumsuz hatırlarını hatırladığında da kaygı, endişe, huzursuzluk, depresif belirtiler yaşayabilir, bu da mental sağlığını olumsuz etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taş Kağıt Makas dizisi ile tekrar gündeme gelen “hipertimezi” hastalığı ödül mü ceza mı

    Peki bu hastalığın tedavisi var mı?

    “Bilinen bir tedavisi yok, mental bir bozukluk olarak da adlandırılmıyor. Olumsuz olayları hatırlamak gündelik hayatı olumsuz etkiliyorsa psikolojik destek alınabilir.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow