hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bekir Bozdağ'dan Kürtçe okul yorumu: "Algı operasyonu"

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kürtçe eğitim vermek üzere açılan ancak mühürlenen okula ilişkin, "Bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin de katkısıyla halkı, bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Bozdağ'ı havalimanında Vali Vekili Mehmet Demir, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, AK Parti Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Süleyman Hamzaoğulları, Mine Lök Beyaz ve Oya Eronat karşıladı. Valiliği ziyaret eden Bakan Bozdağ, şeref defterini imzaladıktan sonra yaptığı açıklamada, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere ülkenin en önemli tarih, medeniyet ve kültür merkezlerinden biri olan Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.

    Bozdağ, gün boyu ilde gerçekleştirecekleri ziyaretlerde bakanlık olarak gerçekleştirilen çalışmaları yerinde görme, ihtiyaçları tespit etme imkanı bulacaklarını belirtti. Gazetecilerin "Kürtçe eğitim vereceği öne sürülen okul çözüm sürecinde bir yol kazası mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Bozdağ, çözüm sürecinin son derece önemli bir süreç olduğunu hükümetin bu sürece büyük önem verdiğini vurguladı. Çözüm sürecinin ilk kez hükümet programında yer almasının konuya verdikleri önemi gösterdiğini kaydeden Bozdağ, mecliste bu konuda araştırma komisyonu kurulduğunu ifade etti. Bozdağ, şunları söyledi:

    "Bugüne kadar Türkiye'de çözüm süreciyle, Kürt sorunu ile ilgili böylesine bir sahiplenme ve çalışma yapılmadı. Parlamentoda siyasi partiler bu konuda görüşlerini, önerilerini ortaya koydular ve bir rapor hazırlandı. Bunu son derece önemli bir adım olarak görüyoruz. Akil İnsanlar heyetleri de önemli bir görev ifa etti. Türkiye'nin 81 ilinde ve pek çok ilçesinde ilk kez insanlar bu konuyu yüz yüze konuşma fırsatı buldu. Savunanlar, karşı çıkanlar, ortada duranlar, farklı noktadan bakanlar yan yana geldiler ve birbirlerine düşüncelerini söyleme imkanı buldular. Bu, konunun anlaşılması ve tartışmanın sağlıklı şekilde yürümesi, Türkiye'nin bu konuyla yüzleşmesi bakımından çok büyük bir fonksiyon icra etti."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cizre'deki Kürtçe okul mühürlendi

    DBP'li Başkan mührü söküp okulu açtı

    Çözüm sürecinde pek çok adım atıldığını, son olarak çözüm süreciyle ilgili bir yasa çıktığını belirten Bozdağ, "Esasen hükümetin yürüttüğü bu devlet projesi bu yasa ile milletin projesine dönüşmüştür. Artık bu proje, Türk milletinin birlikte yürüttüğü ortak bir barış ve çözüm projesidir" ifadesini kullandı.

    Bozdağ, "Bu proje çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı önümüzdeki günlerde muhtemelen çıkacaktır. Bu kararda bir takım görevlendirmeler de bu yasaya istinaden yapılacak ve çalışmalar bundan sonra devam edecektir" diye konuştu.

    "Özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitimin yolu açıldı"

    Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitim yapılmasına imkan veren düzenlemenin son demokratikleşme paketi içerisinde yasalaştırıldığını hatırlatan Bozdağ, şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Televizyonlardaki Kürtçe yayını belirli saatlerden 24 saate çıkardık. Radyolar da öyle. Dil üzerinde başka birçok adım atıldı. Nihai bir adım olarak özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitimin yolu açıldı. Bu ilk kez uygulanıyor. İlk kez uygulandığı için de bazı aksaklıklar olabilir. Yasalara uygun olmak kaydıyla bunların yapılması doğrudur. Ortada bir yasa varsa herkes uyacak, herkes de bu yasayı uygulayacak. Bu konuda kapatma ile ilgili konuları arkadaşlardan detaylı olarak öğrenmiş olacağız. Yasalara uygun olan bir işi milli eğitimin veya idarenin engellemesi mümkün değil. Zaman zaman bazı çevreler yasalara aykırı, yasaların arzu ettiği şartları yerine getirmeyen adımlar atıp daha sonra da bunu, 'Yasa çıktı ama attığımız adımlara izin vermiyorlar', 'Yasa çıktı ama adım atamıyoruz' gibi halk arasında farklı bir algı operasyonu da yapıyorlar. Basın mensuplarının ve konuya ilgi gösterenlerin bu konudaki müracaatların yasanın öngördüğü şartları taşıyıp taşımadığı hususunda bir değerlendirme yapmalarında fayda olduğunu düşünüyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum"

    Bozdağ, şu ana kadar Kürtçe eğitim verecek bir okul konusunda resmi bir başvuru yapılmadığını ifade ederek, okul açmanın şartları olduğunu söyledi. Bozdağ, şunları anlattı:

    "Okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Dolayısıyla okul açmak isteyen bu yasal duruma uyacak. 'Kafama göre okul açıyorum, öğrenci alıyorum' denilirse orası hukuk devleti olmaz. Hukuk devletiysek hepimiz hukuk devletine sahip çıkıyorsak o zaman hukukun kurallarına da uymamız lazım. Bunun bir algı operasyonu olduğunu düşünüyorum. Çözüm sürecine karşı olan çevrelerin de katkısıyla halkı, bu sürecin ve hükümetin aleyhine dönüştürmek için bir çaba olduğunu düşünüyorum."

    Her yıl eğitim öğretim yılı başlarken bu manada bir takım protestolar, bir takım olayların yaşandığını anımsatan Bozdağ, bu adımların bir daha bu tür olaylar yaşanmasın diye atıldığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yasal düzenlemeyi bu işin önünü açmak için yaptık"

    Bozdağ, eğitim almak isteyen her vatandaşın eğitim alması, Kürtçe eğitimine imkan veren dersler koyarak çocukların anadillerini okulda öğrenme imkanı bulmasını istediklerini ifade ederek, "Doğru olan bu adımların işlemez olduğunu göstermek değil, bu adımların yasal çerçevede işlediğini göstermektir ve bu konuda samimi adımlar atmaktır. 'Okullar kapatıldı' diyenlerin samimi olarak bu meseleye sahip çıktıklarını düşünmüyorum. Samimilerse Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik ve Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat ederler" şeklinde konuştu.

    Okulların açılmasına ilişkin şartların ve prosedürlerin belli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, o çerçevede açılan okullara çocukların gidebileceğini kaydetti.

    Bozdağ, bu konuda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını dile getirerek, "Sıkıntı olsa, irademizde bir problemimiz olsa bu konuda yasal düzenleme yapmayız. Yasal düzenlemeyi bu işin önünü açmak için yaptık. Bunu istismar edenler olacaktır. Her zaman olduğu gibi. Zamanla bu iş rayına oturacaktır. Bu konuda okullar ülkemizin değişik yerlerinde eğitime katkı verecektir" ifadesini kullandı.

    Reaksiyon dizisi 1. Bölümüyle gecenin en çok konuşulanı oldu

    Bakan Bozdağ, "Çözüm süreciyle ilgili bu ay ne tür adımlar atılacak?" yönündeki soru üzerine sürecin önemini anlattı. "Bu süreç bir takım kendi içindeki ortaya çıkacak sorunları da çöze çöze ilerleyecek bir süreçtir. Süreç içerisinde ortaya çıkacak pozitif adımların tamamı sürecin daha iyi ilerlemesine daha hızlı gitmesine elbette katkı sağlayacaktır" diyen Bozdağ, bundan sonra, sürecin yol haritasının sağlıklı bir şekilde ortaya konacağı ve bunun da hayata geçirileceği bir zaman dilimine doğru Türkiye'nin gittiğini belirtti.

    "Bu süreçte provokasyonlar oluyor, bunu da görüyoruz. Bunu kimlerin yaptığını herkes de biliyor. Yol kesmeler, adam kaçırmalar, 'yatırımlar yapılmasın' diye araç yakmalar, insanlara zor kullanmalar bu süreci provoke etmekten başka bir anlama gelmez" ifadesini kullanan Bozdağ, süreci provoke etmek isteyenlere asla prim verilmemesi gerektiğini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow