hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İncirlik'teki Üssün adı neden değişti? Uzman isim CNN TÜRK'te anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre İncirlik Üssü'nde görev yapan, 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı'nın ismi “10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı” olarak değiştirildi. Bu değişiklik "Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları" olarak gerekçelendirildi. Peki buna neden ihtiyaç duyuldu? Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ önemli bilgiler aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ şu ifadeleri kullandı;

    Hem görev hem konsept değişikliğinden dolayı böyle bir tadilata gidebilirsiniz. Bu en doğal hakkınız. 1951’de inşaatına başlanan, 1954’de kullanıma açılan ama 1955’de ilk etap adı ‘Adana Hava Üssü’ olarak değiştirilen ve sonrasında 1958’de şu anki adı ile anılmaya başlanan yerde zaman zaman bölgesel şartlara, gelişen durumlara göre konuşlandırmalar yapıldı. Tanker uçakları da bunların başını çeken bir hadise. Özellikle Körfez Savaşı döneminde havadan ikmali sağlayan, NATO’nunda görevlerinde katkısı olacağını düşünülen bu faaliyet havadan ikmali sağlayan ve Uçaklara da ciddi bir menzil kazanımı sağlayan bir bölgeye dönüştürüldü.

    Türk pilotları da o süreçten sonra ilk defa havadan ikmal eğitimlerini almaya başladılar. İlk etap iki tane Amerikan tanker uçak kiraladık. Ardından 7 tane tanker uçak satın alarak bölgede yeni bir sürecin önünü açtık. Şu an o kiralanan uçaklar da Amerika’ya iade edildi. Ve bizim kendi uçaklarımız bu görevi fiilen yürütüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adı o dönemde 'Muharip Hava Kuvvetleri Hava Füze Savunma Komutanlığı' olarak anıldı ve bünyesinde de 101. Hava Yakıt İkmal Filosunu bulundurdu. Ancak daha sonra gelişen durum üzerine Türkiye, kullanım hakkı kendisine ait olduğu için buradan16. Filosunu konuşlandırdı. Ve bu dönemden itibaren de F-16‘lar ile anılmaya başlandı.

    2021 Mart ayında HAVELSAN tarafından geliştirilen bir simülasyon eğitimi ile de bana göre daha çok jetlerle anılmaya başlandı. Sonrasında daha çok F-16ların eğitim merkezinin konuşlandığı bir bölgeye dönüştü. Artık adı 10.Tanker Üs Komutanlığı yerine ''10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'' olarak anılacak. Ben ismin bu gerekçelerle değişikliğe uğradığı kanaatindeyim. Tanker uçaktan çok F-16'ların konuşlandığı bir bölge olarak anılacak diyorum ben İncirliği.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow