hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Restorasyonda mezar taşı kullanılmış

    KAYNAK DHA

    Bazı tarihi eserler, yapılan restorasyon çalışmaları sonucu başka bir hale bürünüp tarihi dokusunu kaybedebiliyor. Edirne'deki tarihi bir caminin duvarlarında da mezar taşlarının kullanıldığı öğrenildi. Uzmanlar 15'inci yüzyıldan kalan mezar taşlarının korunması gerektiğinin altını çiziyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yanlış yapılan restorasyon çalışmaları, tarihi eserlere zarar veriyor. Bunun bir diğer örneği Sitti Şah Hatun Camii'nin bahçe duvarları.

    Emekli Sanat Tarihçisi Prof. Engin Beksaç konuyla ilgili, “Halk arasında çok uzun yıllar kutsiyeti yüksek yer olarak bilindiği için etrafındaki haziresine çok sayıda defin yapılmıştır. Onarım çalışmaları sırasında hazirede yapılan temizlikler esnasında burada defnedilmiş olan şahısların mezar taşları maalesef bazen kasten kırılarak bazen de kırıkları toplanarak duvarlarda kullanılmıştır” ifadelerini kullandı.

    Restorasyonda mezar taşı kullanılmış

    Edirne'de 15'inci yüzyıldan günümüze kadar ulaşan Sitti Şah Sultan Camisi'nin duvarları restorasyon çalışmalarının kurbanı oldu. Bahçe duvarlarında haziredeki mezar taşlarının kullanıldığı tespit edildi. Mezar taşlarının çoğu 15'inci yüzyıldan kalma ve Osmanlı döneminden kalan mezarlıklara ait. “Bütün mescitlerde karşımıza çıkabilecek bir durum Edirne, maalesef mezarlıkları konusunda hiçbir zaman ciddi bir tedbir almamış ve bunları tüketmiş bir şehirdir.”

    İlk tahrip edilen alanların hazireler yani mezarlıklar olduğunu söyleyen uzmanlar, mezar taşlarının korunması gerektiğini dile getiriyor. “Mezarlıklar Osmanlı mezarlıkları, yani Osmanlı devrinde kullanılan mezarlıklar mesela taşlara baktığınız zaman da bunu netlikle görebiliyorsunuz.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow