hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seçim sonrası anayasa mesaisi başlıyor

    31 Mart yerel seçimlerinden sonra yeni anayasa çalışması için AK Parti start verecek. Siyasi partilerin kapısı çalınacak. Daha önceki çalışmalardan yararlanılacak mı? Yeni anayasa da süreç nasıl işleyecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    31 Mart yerel seçimleri sonrası gözler yeni anayasa çalışmasına çevrilecek. AK Parti yeni anayasa için start verecek. Bayram sonrasında muhalefet partilerinin kapısı çalınacak. İlk ziyaretlerin amacı usul belirleme olacak.

    Cumhurbaşkanlığı'nda kurulan ekip tarafından hazırlanan 120 maddelik yeni anayasa taslağıyla ilgili bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 4 kez sunum yapılmıştı.

    Mevcutta bulunan taslağın raftan yeniden indirilerek, bayramdan sonra ziyaret edilecek muhalefet partileriyle bir değerlendirme yapılması, mecliste grubu bulunan partilerin yeni tespitleri doğrultusunda şekillenmesi bekleniyor.

    MEVCUT TASLAKTA NELER VAR?

    Meclisin güçlendirilmesi, hükümeti denetleme ve bazı konularda TBMM’nin gücünün artırılmasına yönelik önemli maddelerin yer aldığı ifade ediliyor.

    Meclisin salt çoğunlukla yani 360 oyla bakanları görevden alabilme yetkisi, halkın 100 bin imza ile kanun teklifi, 500 bin imza ile anayasa değişikliği önerisi verebilmesi ve çıkan kanunları veto edebilme hakkı getirebilmesi yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunların yanı sıra etkin bir 'denge-denetleme' sistemi oluşturulması gibi başlıklar da yer alıyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde de bazı değişiklik olması da planlanıyor.

    Usul belirleme turunun ardından her partiden anayasada olması gereken başlıklara yönelik bir taslak hazırlanması istenecek. Çalışmanın bu hazırlanan taslaklar üzerinden yürütülmesi bekleniyor.

    Partilere verilecek çalışma için sürenin ardından bu kez Meclis Başkanlığı devrede olacak. Meclis Başkanlığı tarafından yeni anayasa için barolar, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve akademik camiayı da çalışmaya katkı sunması için davet edecek.

    STK görüşlerinin ardından yaklaşık 100 madde olması beklen anayasa çalışması için mecliste anayasa komisyonunun kurulması bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow