hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tur otobüsünde hangi belgeler olmalı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Muğla'da meydana gelen midibüs kazasında 24 kişi yaşamını yitirdi. Bu kaza akıllara, bir kez daha, güvenli tur yolculuğunun nasıl olması gerektiği sorusunu getirdi. Örneğin veliler, çocuklarını emanet edecekleri bir otobüsün, güvenli olup olmadığını nasıl anlayacaklar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Haber: Zeynep Karamustafa

    Muğla'da 24 kişinin hayatını kaybettiği midibüs kazasının ardından yine otobüslerin güvenliği tartışılıyor. Seyahat ediyoruz, çocuklarımızı turlara yolluyoruz, yakınlarımızı emanet ediyoruz. Peki bindiğimiz bir otobüsün güvenli olup olmadığını nereden anlayacağız? İlk kural taşımacılık türüne göre araca verilen belgeler. Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan "D1 belgesi"nin, aynı zamanda aracın da karnesi anlamına geldiğini belirterek "Şehirler arası taşımacılar D1 belgesiyle, diğer tur otobüsleri ise D2 belgesiyle çalışır. Bir yolcumuz her zaman için bu D1 belgesini görme hakkına sahiptir" diyor.

    İkinci kural, kiralık bile olsa aracın bilindik bir firmaya ait olması gerektiği. Özcan yola da mutlaka otogardan çıkması gerektiğinin altını çiziyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dikkat edilmesi gereken üçüncü kural ise takometre. Takometre ise bir anlamda şoförün karnesi. Araca binildiğinde mutlaka sorulmalı. Bir şoförün en fazla 4 saat araç kullanması gerekiyor ve takometre de bu mesainin kaydını tutuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow