hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isim yorumladı: Sınırların kapatılması neden önemli?

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak sınırındaki terörü bu yaz kalıcı olarak çözeceğiz" dedi. Ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, terörle mücadele konsepti için "Alışılmadık, öngörülemez, özgün, süratli ve tempolu" ifadesini kullandı. Peki Irak’ta ne olacak ve yeni konseptin ayrıntısı ne? Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara'da bazı gazetecilerle bir araya geldi, çok dikkat çeken açıklamalar yaptı. Detayları Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdullah Ağar anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Abdullah Ağar detayları şu ifadelerle aktardı;

    Pençe-Kilit büyük oranda tamamlandı. Özellikle Metina bölgesinde %95'in, %5'lik kalan kısmının bir parçası var. Bir de Hakurk bölgesinde kalan kısmı var. Yani bununla birlikte Zaho’dan çıkıp Barzan'a kadar giden şöyle bir yol var.

    Ben Gara'ya da bir harekatın başlayacağını öngörüyorum. Metina-Zap arası kapatılacak. Hakurt'taki boşluk kapatılacak.

    30-40 KİLOMETRE NE KADAR BİR BÖLÜME DENK GELİYOR?

    Gara ile birlikte PKK'nın şu alanda kontrol etmiş olduğu dağlık alan kalmayacak. Zagros'lardan Toros'lara kadar alanda tutmuş olduğu bütün dağlık bölgeyi PKK, Mehmetçik'e teslim etmiş olacak.

    PKK'nın gerek Türkiye'de, gerek Irak'ta, gerek İran'da, gerek Suriye'de güç tutmasının, hükümranlık üretmeye kalkmasının, etki üretmeye kalkmasının sebebi şu dağlık alan.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu an Mehmetçik'in çiğnediği alan. Tecrübeli teröristlerini tuttuğu ve en güçlü yuvalandığı yerler. Mehmetçik'ten başka kimse şu ana kadar o bölgeye giremedi.

    Mehmetçik'ten başka ne Irak Merkezi Hükümeti şu ana kadar girebildi, ne peşmerge girebildi, ne de istihbarata veya teröre dair unsurlar girebildi. Durum böyle olunca PKK en büyük etki, insiyatif alanını kaybetmiş oluyor.

    IRAK-SURİYE CEPHESİ l İRAN SINIRININ KAPATILMASI NEDEN ÖNEMLİ?

    Türkiye, Suriye, Irak sınırı yani Şırnak bölgesi PKK bölgesi için stratejik. Bunun Irak ve Suriye sınırında karşılığı var. Kendi alanımızı kontrol etmemiz yetmiyor. PKK için stratejik olarak tanımlanan kısım ise Türkiye, İran ve Irak üçgeni. Yani Hakkari üçgeni. İki alanında Türkiye dışından Irak'ın içinde tutması ayrı bir mesele. Öncelik yakın tehditin etkisiz hale getirilmesi.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow