hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerel seçimlerde merak edilenler: Seçmenler oy kullanacağı sandığı nasıl öğreniyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    31 Mart yerel seçimlerinde son düzlüğe girildi. Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlerde, seçmen nerede oy kullanacağını nasıl öğrenecek? Oy kullanılırken nelere dikkat edilmeli?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    31 Mart yerel seçimleri için artık son haftaya girildi. 81 ilde gerçekleştirilecek seçimlerde, oy verme süreciyle ilgili pek çok merak edilen başlık var. Merak edilenlerin başında seçmenin, oy kullandığı sandığı nasıl öğreneceği geliyor.

    OY KULLANMA SANDIĞI NEREDEN ÖĞRENİLECEK?

    Yerel seçimlerde merak edilenler: Seçmenler oy kullanacağı sandığı nasıl öğreniyor

    Seçmenler; Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, kurulun seçmen sorgulama mobil uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

    SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI GETİRİLMESİ ZORUNLU DEĞİL

    Oy verme işleminde ise seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesinin yerine geçen evlilik cüzdanı, sürücü belgesi, askerlik belgesi gibi kimliklerle seçmenler oyunu kullanabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLECEK?

    Seçimlerde; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezası bulunuyor. Bu tür cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerecek.

     OY VERME HANGİ SAATLER ARALIĞINDA?

    Yerel seçimlerde merak edilenler: Seçmenler oy kullanacağı sandığı nasıl öğreniyor

    Oy verme işlemi, mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alınarak Doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erken olacak. Belirlenen bu illerde oy kullanma saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Diğer 49 ilde ise oy verme işlemleri 08.00-17.00 arasında yapılacak.

    OY PUSULALARI NASIL OLACAK?

    Seçimlerde; Büyükşehir Belediye Başkanlığına ilişkin oy pusulası "Beyaz", İl Genel Meclisi Üyeliklerine ilişkin pusula "Turuncu", Belediye Başkanlığına ilişkin oy pusulası "Mavi", Belediye Meclisi Üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "Sarı" renkli olacak. Seçmenler oy pusulalarını tek zarfa yerleştirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     ÖNCE HANGİ OYLAR SAYILACAK?

    34 siyasi partinin yarıştığı seçimlerde, oy verme sürecinin tamamlanmasının ardından ise; sırasıyla Büyükşehirden başlayacak oy sayım işlemi Muhtarlık seçim sonuçlarının sayımıyla son bulacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow