hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Boşnakça seçmeli ders oluyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Bosna Hersek ile Türkiye arasında 2015'te imzalanan protokol kapsamında Boşnakça, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren seçmeli ders olarak okutulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kardeş Okul Projesi kapsamında Bosna Hersek'te şu an 83 okulda yabancı dil olarak okutulan Türkçe'nin 53 eğitim kurumuna daha yayılması öngörülürken, Türkiye'deki ortaokullarda Boşnakça ve Arnavutça seçmeli dersinin verilmesi için de adım atıldı. Bu amaçla Milli Eğitim Bakan Yardımcı Orhan Erdem, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ile Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic İstanbul'da bir araya geldi. Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa Mehmet Akif İnan Ortaokulu'nda ilk Boşnakça dersini, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic verdi ve 5'inci sınıf dersine girerek yaklaşık 30 dakika öğrencilere Boşnak dili ve tarihi üzerine ders anlattı. Ardından yapılan toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, müfredatta 7 olan seçmeli ders sayına Boşnakça ve Arnavutça'nın da ekleneceğini belirterek, "Bunlar yaşayan diller kapsamında müfredatımıza girdi. Gelecek yıldan itibaren okullarda bu dersi seçmek isteyen öğrenciler başvurularını yapacak" dedi.

    Bakan Yardımcısı Erdem, bu konuda gelecekte de işbirliğinin süreceğini belirterek iki ülke arasında öğrenci ziyaretlerinin de yapılacağını da belirtti.

    Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic de, "Başka bir ülkede kendi dilini okumamanın ne demek olduğunu biliyorum. Size ait bir şeylerin kaybolduğunu hissediyorsunuz. İlk kez Bayrampaşa Belediyesine geldiğimde orada doğal ve spontane vakit geçirdim. Orada bir dede, 'Torunumla konuşamıyorum.' dedi. O beni çok etkiledi. Türklerin Bosna'da Türkçe için neler yaptığını görünce çok etkilendim. Ben de böyle bir şey yapmak istedim. Ülke annedir, dil de ülkenin bir parçasıdır. Bir halkın ruhuna varmak isterseniz, onun dilini öğrenmeniz gerekir. Bu şekilde iki ülkenin ruhunu birleştirmiş olacağımızı düşündüm" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow