hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Büyük Depremi Hangisidir? Dünya'nın En Büyük Depremi Kaç Şiddetindeydi?

    Dünyanın En Büyük Depremi Hangisidir Dünyanın En Büyük Depremi Kaç Şiddetindeydi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Yer sarsıntısı olarak da bilinen deprem, yer kabuğunda biriken enerjinin belirli bir zaman içerisinde boşalması üzerinden yaşanan bir doğa olayıdır. Meydana gelen bu sismik dalgalar yüzeye ulaşmasıyla beraber ciddi sarsıntılara sebep olur. Yüz binlerce ve hatta milyonlarca yıldır süregelen, bundan sonra da devam edecek doğa olaylarından biri olduğunu söylemek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle 26 Aralık 2004 yılında Endonezya'da gerçekleşen dünyanın en büyük depremi, 9.1 şiddetine sahipti. Yaşanan bu deprem ile beraber yaklaşık olarak 230 bin kadar kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı 8.3 ile ardından gelen deprem üzerinden 10 dakika arası ile sürdü.

    Dünya'nın En Büyük Depremi Hangisidir?

    Dünya yüzeyinde daha çok genç topraklara sahip olan alanlarda deprem yaygın şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda bu topraklar tarıma elverişli ve verimli topraklar olarak da bilinir. Fakat henüz tam olarak yerleşmediği için yer kabuğunda biriken enerjinin nihayetinde salınması ile sismik dalgalanma yaşanmaktadır.

    Bu sismik dalgalanma insanlığın kaydettiği en büyük deprem olarak Endonezya'nın Sumatra şehrinde gerçekleşen deprem ile öne çıkıyor. Şiddeti 9.1 olarak belirlenmiş bu deprem, 230 bin kadar canın kaybedilmesine sebep olmuştur. Aynı zamanda 10 dakika Aralık ile 8.3 şiddetinde bir deprem daha meydana gelmiştir. 26 Aralık 2004 yılında gerçekleşen bu deprem, kayıt altına alınan en büyük deprem olarak biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın En Büyük Depremi Kaç Şiddetindeydi?

    Dünyanın en tehlikeli ve korkudan doğa olaylarından biri olarak deprem öne çıkmaktadır. İçlerinde Türkiye'nin de olduğu pek çok ülke adına en büyük ve tehlikeli doğa olayı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle yeryüzüne yakın noktalarda meydana gelen depremler, binaların yıkılmasına ve ciddi oranda can kaybına sebebiyet vermektedir.

    Bu doğrultu dünyanın en büyük depremi Endonezya'nın Sumatra şehrinde gerçekleşmiştir. Elde edilen veriler ve kayıtlara göre bu depremin şiddeti 9.1 olarak belirlenmiştir. Ancak bu depremin ardından geçen 10 dakika sonra 8.3 şiddetinde bir deprem daha tespit edilmiştir.

    Dünyanın En Büyük Depremleri Hangileridir?

    Dünyanın en büyük depremleri rakamları üzerinden şiddetleri ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Tabii rakamları çok büyük olması bir depremin büyük olduğu anlamına gelmez. Çünkü bu durum özellikle yeryüzüne yakın noktalarda yaşanan depremin daha büyük olması doğrultusunda ifade edilebilir. Buna bağlı olarak 1960 yılında Şili'de yaşanan deprem 9.5 şiddetindedir. Amerika'nın Alaska eyaletinde ise 9.2 şiddetinde deprem ortaya çıkmıştır. Endonezya'nın Sumatra şehrinde ise 9.1 dediğine deprem gerçekleşmiştir. Japonya'nın sendai şehrindeyse yine 9.1 şiddetine deprem gerçekleşmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow