hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İklim değişikliği ilerleme durumu nedir, neden Doodle oldu? 2024 Dünya Günü ile ilgili bilgiler!

    İklim değişikliği ilerleme durumu nedir, neden Doodle oldu 2024 Dünya Günü ile ilgili bilgiler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    En çok tercih edilen arama motoru Google, 22 Nisan için özel bir Doodle hazırladı. Google'ın yeni tasarımını görenler Dünya Günü nedir, İklim değişikliği ilerleme durumu nedir, neden kutlanıyor? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İklim değişikliği ilerleme durumu Google Doodle olması sonrasında gündeme geldi. İklim değişikliğini vurgulayan tasarımı arama motorunda görenler nedenini merak ediyor.  Google iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla bugünü Doodle olarak tasarladı.

    DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

    22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gündür. Dünyanın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ilk olarka John McConnell tarafından San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerilmiştir. John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermişti. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareketin tarihi 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLERLEME DURUMU

    Yaygın kullanımda iklim değişikliği, küresel ısınmayı (küresel ortalama sıcaklıkta süregelen artış) ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini tanımlamaktadır. Daha geniş anlamda iklim değişikliği, Dünya'nın iklimindeki önceki uzun vadeli değişiklikleri de içerir.

    İklim değişikliği ilerleme durumu nedir, neden Doodle oldu 2024 Dünya Günü ile ilgili bilgiler
    İklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme, karmaşık ve çok yönlü bir süreçtir. 2023 itibarıyla küresel çabalar, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde değişkenlik göstermektedir. İşte iklim değişikliği ile mücadelede bazı önemli alanlardaki ilerleme durumları:

    1. Küresel Isınmanın Sınırlandırılması

    Paris Anlaşması, küresel sıcaklık artışını bu yüzyıl içinde 2 derece Celsius'un altında tutmayı ve 1.5 derece Celsius hedefine yönelmek için çabalamayı amaçlar. Bazı ülkeler bu hedeflere ulaşmak için kapsamlı politikalar uygulamaya koymuştur, ancak küresel olarak hâlâ 1.5 derece hedefine ulaşılması zor görünmektedir.

    2. Yenilenebilir Enerji

    Yenilenebilir enerji kullanımı, son on yılda önemli ölçüde artmıştır. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi kaynakların maliyetlerindeki düşüş, yenilenebilir enerji projelerinin hızlanmasına yol açmıştır. Ancak, enerji üretiminin tamamen yenilenebilir kaynaklara geçişi hâlâ birçok bölgede tamamlanmamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. Karbon Emisyonları

    Birçok gelişmiş ülke, karbon emisyonlarını azaltma konusunda önemli adımlar atmıştır, ancak küresel karbon emisyonlarının azalması için daha fazla çaba gerekmektedir. Özellikle büyük emisyon üreten ülkelerin daha etkili politikalar benimsemesi kritik önem taşımaktadır.

    4. Adaptasyon ve Direnç

    İklim değişikliğine uyum sağlama ve direnç geliştirme çabaları artmıştır. Özellikle daha savunmasız toplumlar için su yönetimi, tarım ve altyapı geliştirme konularında önemli adımlar atılmıştır.

    5. Uluslararası İşbirliği

    İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliği, çeşitli zirveler ve konferanslar aracılığıyla devam etmektedir. Ancak, bu işbirliklerinin somut sonuçlar üretmesi ve tüm ülkelerin katılımını sağlaması zaman alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6. Finansman

    İklim değişikliğiyle mücadele için gerekli finansman, özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük bir engel olmaya devam etmektedir. Bu ülkelerin adaptasyon ve mitigasyon projeleri için yeterli kaynağa erişimi sınırlıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow