hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsraf İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerim'de İsraf Hakkındaki Tüm Ayetler...

    İsraf İle İlgili Ayetler Ve Mealleri... Kuran-I Kerimde İsraf Hakkındaki Tüm Ayetler...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Arapça kökenli bir kelime olan israf, seref kelimesinden türetilmiştir. Seref, insanın haddini aşması, yanlış yollara sapması ve zulmetmesi anlamına gelir. İslam'da israf da cimrilik gibi haramdır. Önemli olan orta yolu bulmak, ihtiyaçtan fazlasını infak etmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin, bir kişinin yarınını düşünmeden, tüm parasını saçıp savurması, ihtiyacı olmayan şeyleri satın alması israftır. Yine, aynı şekilde, birilerine yardım edip zekat verirken aşırıya kaçması, israfa örnek olarak gösterilebilir.

    İsraf İle İlgili Ayetler ve Mealleri

    1- Araf Suresi - 31

    Ve kulu veşrabu vela tustrfu innehu la yuhibbun musrifine

    Yiyin için fakat asla israf etmeyin. Çünkü Allah israf eden kulları, (müsrifleri) sevmez.

    Ayette geçen "Müsrif" kelimesi israf eden ve haddi aşan manasına gelir. Müsriflik iki şekilde olur. Hem geleceğini ve ailesini düşünmeden parasını harcayan kişilere, hem de herhangi bir durumda haddini aşan kişilere müsrif denir.

    Allah-u Teala yiyin için fakat israf etmeyin diye emretmiştir. Allah, insanların beslenmesi için binlerce çeşit gıda yaratmıştır. Dünyanın her yöresinde farklı meyveler ve sebzeler yetiştirilir. Hepsi insana sunulan birer nimettir. Bu nimetlerden aşırıya kaçmamak şartıyla faydalanmak, her kulun hakkıdır. Ancak aşırıya kaçmak ve israf etmek, başkasının hakkına girmek demektir. Bu nedenle, örneğin oburluk da müsrifliktir. Kişinin ihtiyacından fazlasını yemesi, aşırıya kaçması ve başkasının hakkına girmesi anlamına gelir.

    2- İsra Sursi - 26

    Ve ati zal kurba hakkhu velmiskine vednes sebili vela tubezzir tebziran

    Akrabalarına, fakirlere ve yolda kalanlara (muhtaç durumda olanlara) yardım elini uzat fakat asla saçıp savurma!

    Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde, müminlerin birbirleriyle yardımlaşması ve sürekli dayanışma içerisinde olmaları öğütlenir. Ancak birine yardım ederken de aşırıya kaçılmamalıdır. Örneğin bir kişi cebindeki tüm parasını bir yoksula verirse, kendisi muhtaç duruma düşecektir. Bu ise dinimize göre haramdır.

    Kuran-ı Kerim'de İsraf Hakkındaki Tüm Ayetler

    1- Furkan Suresi - 67

    Onlar harcama yaptıklarında ne saçıp savururlar, ne de cimrilik yaparlar. Onlar orta yolu bulmuşlardır.

    İslam'da mühim olan orta yolu bulmaktır. Cimrilik ve müsriflik eşit derece günahtır. Furkan Suresi'nin 67. ayetinde de bundan bahsedilmekte, takva sahibi kulların harcamalarında mutedil olmaları öğütlenmektedir.

    2- En'am Suresi - 141

    Tarlalarınız ürün verdiğinde onları yiyin ve hasat günü geldiğinde hakkını verin. Ancak israf etmeyin çünkü O israf edenleri sevmez.

    Bu ayette de kişinin emeğinin karşılığı olan ürünleri yemesi ancak başkalarıyla da paylaşmaları emredilir. Müslümanlar, ne bencillik ne de müsriflik yaparlar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow