hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merhamet İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Merhamet İle İlgili Sözleri...

    Merhamet İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Merhamet İle İlgili Sözleri...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İslam dininin temel taşlarından birisi şefkat ve merhamet duygularının yaşanması üzerine kurulmuştur. Güzel ahlaklı bir Müslüman her şekil ve durumda merhamet, şefkat ve sevgi duygularını yoğun olarak yaşamalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merhamet İle İlgili Hadisler:

    Hz Peygamberimizin merhamet duygusu ile en yaygın bilinen hadislerin başında Küçüklere merhamet göstermeyen büyüklere saygı duymayan bizden değildir. buyurmuştur.

    Bir gün bir çocuğa bağıran babayı Haz peygamberimiz görmüştür. Adama senin çocuğuna karşı sevgin ve merhametin var mıdır diye sorunca adam tabii ki demiştir. Bunun üzerine Hz Peygamberimiz O zaman Allah o'na karşı senin duyduğun merhametten daha merhametlidir. diye buyurmuştur.

    Peygamber efendimiz kendi çocukları dahil olmak üzere tüm çocuklara sevgi ve merhamet duyardı. Bir gün peygamber efendimize siz çocuklarınıza karşı sevgi ve merhameti gösteriyor musunuz diye sorulunca peygamber efendimiz evet diye yanıt verir. Biz çocuklarımızı öpmüyoruz deyince peygamber efendimiz Allah sizin kalbinizden merhameti söküp almışsa ben ne yapabilirim demiştir.

    Peygamber Efendimizin Merhamet İle İlgili Sözleri...

    Peygamberi efendimizi bir kimse Ya peygamberim ben kurban kesiyorum fakat keserken ona çok acıyorum demiştir. Bunun üzerinde Peygamberimiz Sen koyuna merhamet edersen Allah ta sana merhamet eder şeklinde yanıt vermiştir.

    Merhamet yeryüzündeki bütün canlılara duyulması gereken çok önemli bir duygudur. Hayvanlar, Canlılar, insanlara duyulan merhamet sonucunda iyi ahlaklı ve Allah’ın sevdiği kullar arasında yer alan kimseler olmaktadır.

    Merhamet etmeyen bir kimseye Allah tarafından da merhamet edilmez. Yaradılanı severim Yaradan dan ötürü şeklinde çok güzel bir söz vardır. Allah yarattığı tüm canlılara merhamet eder dolayısıyla insanların birbirine ve hayvanlara da yoğun merhamet duyulmasını istemiştir.

    Peygamber efendimizin hadisleri arasında en çok bilineni merhamet etmeyene merhamet edilmez olarak buyurmaktadır.

    Tüm bu hadislere uyulması merhamet ahlakını tanımlamaktadır. Evladın anne babaya olan saygısı, sevgisi ve merhameti, yoksullara, yaşlılara yetimlere ve kimsesizlere merhamet etmek Allah katında oldukça önemli bir yere sahiptir.

    Merhamet duygusunu öldüren unsurlar kibirli olmak, açgözlü olmak, kıskanç olmak, umursamaz olmak, doyumsuz olmak gibi nefs davranışları bulunmaktadır. Tüm bu olumsuz duygulardan kurtulmak için öncelikle Allah rızası için tüm canlıları sevmek gerekmektedir.

    İslam dini öncelikle hoşgörü ve sevgi dinidir. Temelini merhametten alır. Sevgi ve güzel davranışların yaşandığı bir toplum her zaman güzel olaylara tanık olacak ve insanlığın refah içerisinde sevgi ve güzellik dolu bir hayat yaşamalarını sağlayacaktır. Merhamet insanı insan yapan en güzel özelliklerden birisi olarak kabul edilmiştir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow