hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moğolistan'da 1500 yıllık Türk kadın mezarı ortaya çıkarıldı

    Moğolistanda 1500 yıllık Türk kadın mezarı ortaya çıkarıldı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Moğolistan'da arkeologlar 1500 yıl önce gömülen bir Türk kadına ait mezarı gün yüzüne çıkarıldı. Altay Dağları'nda kıyafetleri ve atıyla birlikte gömülü bulunan kadın mezarı, Orta Asya'da bütünlüğü bozulmamış halde bulunan ilk mezar. Bilim insanları mezardan çıkan eşyaların Türklerin kültürüne ilişkin önemli ipuçlarını ortaya çıkardığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daily Mail'in haberine göre arkeologlar Moğolistan'da Altay Dağları'nda 1500 yıllık bir Türk kadının mezarını günyüzüne çıkardı. Siberian Times'ın haberine göre mezara ilk bölgedeki çobanlar rastladı ve Khovd Şehir Müzesinden arkeologlara haber verdi. Bozulmadan korunmuş bir halde bulunan mezarda kıyafetleri ve atıyla birlikte gömülen kadının giydiği modern çizmeler görüldü. Bilim insanları mezarın 1500 yıllık olduğunu düşünüyor.

    İsrail'de 7 bin yıllık antik şehir bulundu!

    Orta Asya'da bütünlüğü bozulmadan bulunan ilk Türk gömüsü olduğuna inanılan mezar, Altay Dağları'nda 2 bin 900 metre rakımda bulundu. Bölgedeki hava koşullarının 3 metre derinliğindeki mezarı bozulmaktan koruduğu ifade edildi. Khovd Müzesi'nden araştırmacı B. Sukhbaatar, "Üst sınıftan bir kişi değil ve muhtemelen bir kadın cesedi. Çünkü mezarında yay bulunmuyor. Şimdi cesedin cinsiyetini kesin olarak belirlemek için dikkatli bir şekilde üzerini soyacağız" dedi.

    Diyarbakır'da kaya mezarı bulundu

    Moğolistanda 1500 yıllık Türk kadın mezarı ortaya çıkarıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    B. Sukhbaatar Moğolistan'da bulunan mezarın muhtemelen tüm Orta Asya'da bulunan bütünlüğü bozulmamış ilk Türk gömüsü olduğunu belirterek, "Bu çok ender rastlanan bir fenomen. Bu bulgular bize Türklerin inanç ve ritüellerini gösteriyor. Mezarda dizgin, kil vazo, ahşap kase, yalak, demir tencere, at kalıntıları ve antik kıyafetler bulundu. Atın kurban edildiğini çok net bir şekilde görüyoruz. 4-8 yaşları arasındaki bir kısrak olduğu anlaşılıyor. Pamuktan yapılmış 4 ceket bulduk. Bulduklarımız arasında sadece koyun yününden yapılan kıyafet ve eşyalar değil, deve yününden yapılanlar da var, bu çok ilginç. Mezardan çıkanlar arasında bir de şapka var. Bulunanlar mezarın yaklaşık MÖ 6. yüzyıla ait olduğunu ve bu insanların ticaret konusunda da oldukça becerikli olduklarını gösteriyor" diye konuştu.

    Moğolistanda 1500 yıllık Türk kadın mezarı ortaya çıkarıldı

    Çin metinlerine göre MÖ 6. yüzyılda Orta Asya'dan Sibirya'ya kadar olan bu bölgede, İpek Yolu boyunca Türk kabileleri ve Soğdiyanlar yaşıyordu. Kendi alfabelerini geliştiren, kurt ve mavi rengi de içeren bir dizi sembole sahip olan Türklere ait bölgede daha önce başka mezarlar da bulundu. 2003'te bir mezarda bulunan 2 bin yıllık iskelete yapılan DNA analizi, cesedin modern Türklere ait genleri taşıdığını ortaya çıkarmıştı. Arkeologlar iki yıl önce de Altay Dağları'nda Türk bir savaşçıya ait olduğuna inanılan bir mezar bulmuştu. Savaşçının mezarında atı ve bazı müzik enstrümanları da bulunmuştu. Bunların yanı sıra mezarda yastıklar, bir koyun kafası, deri çanta, keçi kemikleri de vardı. O dönemde sahip oldukları eşyalar ile gömülen Türkler, öte dünyada bu eşyaları kullanacaklarına inanıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moğolistanda 1500 yıllık Türk kadın mezarı ortaya çıkarıldı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow