hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Alpaslan Akkuş Alpaslan Akkuş

    Hepimiz Cezayirliyiz…

    27.06.2014 Cuma | 10:02Son Güncelleme:

    Hayat size o şansı verir, ama yarın, ama 32 yıl sonra, bugün o gün der, gerisi size kalmıştır. Cezayir için o gün geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akşamdan başlayalım. Tam da Angela Merkel’in, Amerikan Gizli Servisi dinleyemesin diye kendisine kriptolu telefon almasından saatler sonra dinleyensporla dinlenenspor sahaya çıktı. Beraberlik iki takımı da üst tura çıkaracaktı. Almanların sabıkası malumdu. Diğer yanda acaba o maçta biri kaybederse ben kazanıp gruptan çıkar mıyım, umuduyla oynayan iki takım. Portekiz ve Gana. Alves’iyle Pepe’siyle, biyonik adam Ronaldosuyla tam bir hayal kırıklığı Portekiz ve düzensiz makine Gana. CR7spor daha önde başladı. Gana Gyan ve Andre Ayew üzerinden hızlı hücum aradı. İlk yarının en net pozisyonunda Ronaldo, Guiza kafası vurdu. Gana kendi kalesine atmasa tabelanın değişeceği yoktu.

    O sırada Almanlar baskın oynuyordu. Ama hücumlar alışılmış düzenlerinde değil de İspanyolların dön dolaş paslaş yöntemiyle ilerliyordu. İlk yarı beklendiği gibi golsüz bitti. Kenarda halef ve selef iki Alman sahada süper güç durumdan memnundu. İkinci yarı yine böyle bir hücumda Effenberg’den sonra gördüğümüz en Alman gibi Alman topçu Müller, matematik, fizik ve kimya ilimlerinin ortak eseri bir gol attı. O anda Portekiz ümitlendi. Acaba iki üç tane daha atabilir miyiz, diyorlardı ki; Gana muazzam bir ortayı takiben Gyan’la golü buldu. Artık Afrikalılar umutluydu. Art arda buldukları pozisyonları atsalar rüya gerçek de olabilirdi. Olmadı. Kalecileri panikledi, Ronaldo giderken onların da ipini çekti. Hayal kırıklığının filmi golle bitti. Diğer maç zaten son düdüğe kadar  aynı düzende gitti. G7’nin büyük ikilisi elele gruptan çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve vakit gece yarısına dayandı. Bir yanda Cüneyt Çakır’ın düdüğü eşliğinde Rusya Cezayir, diğer yanda Belçika Güney Kore. Cezayir’e beraberlik yetiyordu. Belçika da bir puanla liderliği garantileyecekti. Ama onlar Almanya’nın yaptığını yapmadı. Bastırdı. Güney Kore de geri vites yapmayınca ortaya tam bir heyecan fırtınası çıktı. Avrupa’nın yeni yıldızlar ordusu Uzak Doğululara göre daha baskındı. Üstelik en büyük dıldız Eden Hazard kenarda olmasına rağmen. Devre biterken kırmızı kart geldi, Belçika 10 kişi kaldı. Artık Kore de umutluydu. Diğer maçtaysa kapalı defans Cezayir’i kurtarmaya yetmedi, Ruslar soyunma odasına avantajlı gitti.

    İkinci yarı Belçika tam anlamıyla 10 kişi nasıl oynanır dersi verdi. Toplu savunma, ayağa paslarla hücum, topu mümkün olduğunca rakibin sahasına tutma, dağa taşa vurmama. Bunda takımdaki hemen herkesin top tekniğinin yüksek olmasının etkisi büyüktü tabii. Sonradan giren Chadli, Origi ikilisi daha fena çıktı. Olsa da burada izlesek.

    Derken; Cezayir Ömer Üründül’ün beklediği duran top golünü attı. 82’de Momam Bıyık’ın Arjantin’e attığı golü hatırladık. 82’yi yeniden anacaktık. Diğer maçta Belçika yine çok iyi çıktı. 10 kişi takım kontra atakta 5 kişi olabiliyordu. Karşılığını aldı. Vertonghen Güney Kore’yi bitirdi. Grupla birlikte eşleşmelerin de kaderi çizildi. Hayat Cezayir’e 32 yıllık o rövanş için vize verdi. Afrikalılar 32 yıl önce yendikleri halde geçemedikleri Almanya ile oynayacak . Sahaya çıkıp “Abi siz Avusturya ile maçı 1-0 bağlayıp 90 dakika gezinirken hiç utanmadınız mı?” deme fırsatı var. Belki teknik kapasite ve güçleri daha az ama arkalarında çok sıkı bir destek olacak. Sonuç ne olursa olsun 82’de gruptan şikeyle el ele çıkan Almanya Avusturya rezaleti orada duracak. Ama Cezayir kazanırsa vicdanlar biraz daha rahat edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gecenin özeti; Ronaldo’nun gözyaşları Cezayir Almanya buluşmasından daha çok ilgi gördü. Artık futbol böyle.