hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Begüm Dönmez Begüm Dönmez

    ABD istihbaratı Silikon Vadisi'ne gidiyor

    08.01.2016 Cuma | 13:16Son Güncelleme:

    Sosyal medya ve internet IŞİD'in propaganda araçlarından biri. Terör örgütüyle mücadelenin ayaklarından biri de IŞİD'in online damarını kesebilmek. Beyaz Saray, bunun için bir süredir teknoloji firmalarıyla temas halindeydi. Şimdi de Obama yönetiminin en üst düzey istihbarat yetkilileri Silikon Vadisi'nde Facebook, Twitter, Apple, Microsoft, Dropbox ve Youtube ile görüşüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası basına iki taraf arasındaki görüşmelerin gündemi yansıdı. Beyaz Saray Silikon Vadisi'nin kapasitesini IŞİD ile mücadelede daha çok kullanmak istiyor. Sızan metinde, radikalleşme ve şiddet eğilimine giden yol teknoloji kullanarak nasıl kapanabilir, örgütün militan devşirme yöntemleri nasıl belirlenebilir, radikalleşme ile mücadelede yapılan çalışmaların etkinliği nasıl ölçülebilir gibi sorular yer alıyor.

    Teröristlerin saldırı planlama aşamasında interneti kullanmalarının önlenmesi, polis ve istihbarat birimlerinin de potansiyel teröristleri önceden belirleyip saldırıları engellemesi de görüşmelerin gündeminde.

    Silikon Vadisi ile yapılacak temasta heyetin başında Obama yönetiminin özel kalemi Denis Mcdonough var. Ulusal Güvenlik Ajansı Başkanı Mike Rogers ve Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper da heyette. FBI Direktörü James Comey de görüşmelere katılıyor.

    Beyaz Saray, Silikon Vadisi'nden ne istiyor?

    Silikon Vadisi ve Beyaz Saray'ın arası eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı ve bu platformlarda yayınlanan belgeler sebebiyle bir süredir gergindi. Bazı Amerikalı yetkililer, teknoloji firmalarını radikal unsurların yüklediği içeriğin silinmesi konusunda yeterli çaba göstermemekle suçlamıştı. Teknoloji firmaları o cephede Obama yönetimine bir miktar arka çıkmakla birlikte, hükümete kullanıcı bilgilerine erişim verilmesi konusunda kamuoyundan tepki görmekten de çekiniyorlar. Facebook ve Twitter hali hazırda IŞİD bağlantılı içeriğin kaldırılması konusunda politikalarında bir miktar değişikliğe gitti. Ama bunun ötesinde ne gibi adım atılabileceği belirsiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir de işin sosyal medya dışında yazılım boyutu da var. Bazı firmalar şifreleme sistemini güçlendirmiş durumda. Örneğin Apple hükümetin elinde izin olsa bile, polisin herhangi bir kullanıcının telefonundaki içeriğe erişmesine yardımcı olamıyor. O nedenle görüşmelerde, sosyal paylaşım siteleri dışında bu şifreleme sistemlerinin de gündeme gelmesi olası.

    Snowden krizinden bu yana, teknoloji devlerinin patronları istihbarat kuruluşlarıyla sıkı fıkı bir görüntü vermek konusunda temkinli. Örneğin Google'ın yöneticisi Eric Schmidt, Obama yönetimine bir dönem epey yakındı. Ama 2014'te yapılan gergin bir toplantıda Schmidt gözetleme ve denetleme konusunda Obama'dan bizzat giden daveti reddetmişti. Bakalım taraflar arasındaki buzlar bu temaslarda eriyebilecek mi?