hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran'ın kendi sınırları dışındaki savaşı: Suriye

    İranın kendi sınırları dışındaki savaşı: Suriye
    expand

    “Bizim için dua edin. Kıpırdayamıyoruz. Bir odada 83 kişiyiz. Geri çekilebilmek için ateş desteği bekliyoruz. Esir alınmaktansa şehit olmayı yeğleriz.” Bunlar, İran basınına göre, Suriye’de çatışan İranlı bir savaşçının WhatsApp mesajından satırlar. İran, Irak-İran savaşından bu yana en ağır kayıplarını veriyor. Hem de kendi sınırları dışındaki bir savaşta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halep’in Han Tuman kasabası en sıcak noktalardan şu sıralar Suriye’de. Rejim adına sahada çatışan Şii güçler belki de bugüne kadarki en büyük darbeyi aldı son zamanlarda. El Kaide bağlantılı El Nusra saldırısında ölen İranlı, Afgan ve Lübnanlı milislerin sayısı 80. Bunların en az 17’si İranlı.

    İran kayıpları teyit etti ama sayı vermedi henüz.

    Hizbullah lideri öldürüldü

    Geçtiğimiz günlerde İran ve Suriye’deki müttefiklerine bir darbe daha geldi. Lübnan Hizbullahı’nın Suriye operasyonlarından sorumlu olan komutanı Mustafa Bedreddin Şam yakınlarındaki saldırıda öldürüldü. Hizbullah’a göre bu saldırıdan “tekfiri gruplar” sorumlu. Bedreddin’in cenazesi Lübnan’ın başkenti Beyrut'a getirildi. Hizbullah bayrağına sarılı tabutu örgüt üyelerince taşındı. Yüzlerce kişi tabuta dokunmak için adeta yarıştı.

    İranın kendi sınırları dışındaki savaşı: Suriye

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran’ın başkenti Tahran’da bir kitap fuarı vardı geçenlerde. Oradan gelen kareler sosyal medyada epey tepki yarattı. Arkada Suriye’de yıkımın olduğu savaş manzarası fonları ve onların önünde fotoğraf çektiren İranlılar. Diğer yanda da bazı sosyal medya hesaplarında, Suriye’de hayatını kaybeden İranlılara dair kareler…

    İranın kendi sınırları dışındaki savaşı: Suriye

    İran’da halkın Suriye savaşıyla bağlantılı olarak nasıl bir psikoloji içinde olduğunu uzaktan anlamak çok kolay değil. Ama uluslararası ajanslara yansıyan bazı haberlere bakılırsa, İran Devrim Muhafızları’ndan şehit haberleri İran’a ulaştıkça, yavaş yavaş beliren bir endişenin işaretleri de yok değil. Bunun somut göstergelerinden biri de son dönemde en çok kayıp veren İran Devrim Muhafızları’nın Mazandaran ofisinden yapılan açıklama. O açıklamada “Toplumda sukuneti tesis için sadece resmi açıklamaya itibar ediniz” deniliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow