hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Damla Doğan Damla Doğan

    Suriye'de artan şiddetin nedeni ilan edilen ateşkes

    17.02.2016 Çarşamba | 15:00Son Güncelleme:

    Her ateşkes aslında kendi sonunu da beraberinde getirir. Bir kez ağızdan çıktı mı durum vahim. Taraflar bir tarih belirler onun için. Ama eğer o tarihe biraz uzun bir zaman varsa yandık. Herkes o ana kadar safları sıklaştırma derdine girişir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriyede artan şiddetin nedeni ilan edilen ateşkes
    Ateşkes denildi, Rusya bombardımanı artırdı

    Durum Suriye'de de benzer. Sahaya şöyle bir baksanıza... Rusya bombardımanını şiddetlendirdi. Aslında net üç amaçları var. Muhaliflerin Türkiye sınırıyla olan bağlantılarını kesmek bunların başında. Diğeri ise Suriye'nin savaş öncesi en büyük kentlerinden Halep'i kuşatmak. Bir de YPG mevzuu var tabii. Rusya havadan destek veriyor onlara. Türkiye'nin bu konuda tutumu net. Ankara'ya göre PKK'nın Suriye kolu YPG, ateşkes öncesi alabileceği kadar toprak alma derdinde. Silahların susması, ateşin kesilmesi mi? Sanki 'O da ne ki' havasındalar. 

    Ateşkese geçen hafta karar verilmişti

    Almanya'nın Münih kentinde Suriye'deki iç savaşta söz sahibi olan tüm ülkeler toplandı geçen hafta. Mülteci krizi kendi kapılarına dayanınca bir süredir ülkeler zaten daha istekli savaşı sona erdirmek için. Yine öyle oldu. Rusya'dan gelen teklif kabul gördü. Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov 11 Şubat'ta kameraların karşısına beraber geçti. Bir hafta içinde ateşkesin başlaması konusunda uzlaştıklarını duyurdu. Rus Dışişleri Bakanlığı'na göre o anlaşma bugün (17 Şubat) itibariyle uygulanmaya başlandı. Ateşkes için de Rus ve Amerikan tarafları 19 Şubat Cuma günü bir kez daha bir araya gelecek. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başlayana kadar savaş şiddetlendi

    Ateşkes anlaşması geldi gelmesine ama öncesinde kan gölüne döndü ortalık. Rusya Suriye'nin kuzeyinde şehirleri, hastaneleri, okulları bombaladı. Sadece 15 Şubat Pazartesi günü 50'den fazla sivil can kaybı yaşandı. Savaş suçu tartışması sürerken ABD'den de benzer bir 'hata' geldi. Onlar da Haseke'de fırını vurdu. 15 kişi öldü. Ruslar bombardımanlarıyla YPG'nin önünü açarken kara harekâtı olasılığı da daha yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. 

    Silahlar susacak ama kime karşı?

    11 Şubat'ta varılan ateşkes anlaşmasının iki yumuşak karnı vardı. Birincisi bahsettiğim taraflara verdiği bir haftalık 'vurmaya devam edebilirsiniz' süresi. İkincisi ise çok daha derin. Anlaşmada önemli bir nüans var. Ateş kesilecek belki evet ama Rusya ve Suriye terörle mücadeleye devam diyor. Yani ateşkes IŞİD ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ne karşı silahların susmasını kapsamıyor. Ee, Rusya zaten Suriye'nin kuzeyinde de IŞİD'le mücadele ettiğini iddia ediyor. O zaman önümüzdeki dönemde "Ne değişecek?" sorusunu sorma hakkımız doğuyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriyede artan şiddetin nedeni ilan edilen ateşkes

    YPG ateşkes öncesi muhaliflere saldırıyor

    Durum YPG için de aynı. Şu anda muhaliflerin elindeki topraklara saldırıyorlar. Tel Rıfat'ı alıp Azez'e doğru ilerliyorlar. Silahlar susup ateşkes başladığında muhalifleri vurmaları anlaşma dışı olacak. Ama durum IŞİD için aynı değil. YPG zaten karada IŞİD'le mücadele eden en etkin güç olarak görülüyor. Bu nedenle de IŞİD topraklarına saldırmaya ve genişleme politikası izlemeye devam edebilecek YPG. Yani isterlerse o Türkiye'nin meşhur kırmızı çizgisine yani Fırat Nehri'nin batısına bile saldırabilecekler. Fakat eğer YPG terör örgütü olarak kabul edilmezse, onları vurmak ateşkesi ihlal anlamına gelecek. Bu kez Türkiye zor durumda kalacak. Anlayacağınız Suriye'deki denklem ateşkesle daha da karışacak.