hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Emre Alkin Emre Alkin

    "Bir anda ne oldu?" diye soranlara...

    15.10.2014 Çarşamba | 16:50Son Güncelleme:

    ABD'den gelen enflasyon rakamı bekleneden düşük çıkınca, normal şartlarda mantık içinde açıklayamayacağımız gelişmeler oldu. İlk önce ABD Hisse Senedi Piyasaları'nın önemli mihenk taşlarından S and P 500 Endeksi 2014 yılında ne kazanmışsa geri verdi. Elbette bu 1-2 saatte olmadı. Özellikle Ağustos-Eylül döneminde kazandıklarını 1 aydan kısa sürede verirken, demin hemen hemen yılbaşındaki seviyeye düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hisse senetleri böyleyken, ABD tahvillerine alım gelmesi ve faizlerin hızla düşmesi de kayda değer bir gariplik oldu.

    Şöyle açıklayalım: ABD'de perakende piyasası son enflasyon rakamı ile kırılgan olduğunu gösterdi ve hisse senedi yatırımcıları "kar krizi" beklentisiyle uzak durmaya başladı.

    Enflasyon rakamının FED'in "faiz yükseltme" kararını geciktireceğini düşünenler de tahvil yatırımını uygun gördüler. Bu sebeple hisse senedi piyasalarında satışlar yaşanırken tahvil piyasasına talep geldi.

    Türkiye'de ise Dolar/TL şu an itibarıyla gevşedi. Ancak 2.25 seviyesinde alımlar geleceğini tahmin ediyoruz. Bu seviyenin altına sarkan bir kapanış olursa, yarın sabah PARAMETRE'de değerlendireceğiz. Piyasa aktörleri 2.25'in altına bırakmıyorlar. Onu da ilave edelim.

    Özetle: ABD ekonomisi zar zor toparlanırken Amerikan Hisse Senedi Piyasaları zorlanıyor ama FED'in tereddüt edeceği beklentisi tahvil piyasasını canlandırıyor. Bu durum bize de yansıdı ki gösterge tahvilin faizi geriledi.

    Yarın sabah bu durumu derinlemesine analiz edeceğiz. Ebru Baki ile beraber...