hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Emre Alkin Emre Alkin

    Orta Vadeli Plan, Fitch ve piyasalar

    08.10.2014 Çarşamba | 09:07Son Güncelleme:

    Bugün Kemerburgaz Üniversitesi'nde ders günüm olduğu için Parametre'de olamayacağım. Bu sebeple size bazı bilgileri buradan paylaşmak istedim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün saat 11'de Ali Babacan kısaca OVP diye adlandırdığımız Orta Vadeli Planı açıklayacak. OVP'nin IMF ve diğer uluslararası kuruluşların beklentileriyle uyumlu olup olmayacağı büyük önem taşıyor.

    Bundan önceki OVP'lerin yumuşak karnı enflasyondu. Sonra da büyüme. Dolayısıyla her iki makro ekonomik hedefin farklı çevreler tarafından nasıl karşılanacağı büyük önem taşıyor.

    Fitch ile ilgili fazla bir şey söylemeye gerek yok. Matematiksel olarak ya da "kağıt üzerinde" Türkiye ekonomisi bir uyuyarıyı hak ediyor olsa bile bu konjonktürde bu şekilde bir davranış hedefine ulaşmayacağı gibi, Orta Doğu'da başka dertler de yaratacaktı.

    Bu sebeple Ankara'nın yaptığı sert eleştiriler hedefini buldu diyebiliriz. Elbette burada hedef kredi derecelendirme kuruluşları değil, onlarla bağlantıda olan elitlerdi.

    Fitch kararının hemen arkasından ABD'den bir de özür geldi. Tüm bu ayrıntıları toplayınca şu an Orta Doğu'da cereyan etmekte olan sıkıntılar için Türkiye'ye büyük görevler düştüğü anlaşılıyor. Batılı güçler, Orta Doğu'daki çıkarlarını gözetirken iç siyasetlerinde sıkıntı yaşamamak için ihtiyaç duydukları bir ülkeye karşı alttan almak zorunda kalıyorlar. Bu avantajı fazla abartmadan yerinde kullanmak gerekiyor.

    Ne Fitch kararı ne de saat 11:00'de yapılacak OVP açıklaması Dolar/TL'de sert bir geri çekilme yaratmayacak. Çünkü Cuma'dan bugüne değişen birşey yok. Aslında 2.30 seviyelerine doğru satış yapanların kısa vadeli destek seviyelerinden alım yapacaklarını tahmin ediyoruz. Bu sebeple bir süre önce hızla geçtiğimiz 2.15-2.20 bandına geri dönmemiz kısa vadede pek mümkün gözükmüyor.

    Ayrıntıları yarın sabah 09:00'da Parametre'de beraberce tartışacağız. Sorusu olan Twitter'dan emrealkin1969'a sorabilir.