hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Akıllı Gözlüklerle Giyilebilir Teknolojiler Çoğalıyor

    09.01.2024 Salı | 13:19Son Güncelleme:

    Geçen sene Apple ile yarışı sebebiyle de hızlı bir şekilde piyasaya adım atan Meta ürünü Quest3 Metaverse meraklılarını bir hayli heyecanlandırmıştı. Meta hemen arkasından klasik gözlük pazarındaki devlerden Rayban iş birliğiyle, Rayban Meta gözlüklerini de tanıttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika pazarında Oakley’den sonra en çok satan gözlük markası Rayban diğer tüm pazarlarda zaten bir dünya devi. Ortaya çıkan ürünler ise gerçekten bizleri yavaş yavaş giyilebilir teknoloji ürünlerine doğru ilerletiyor. Yılların devi Kodak’ın teknolojiye yenik düşme hikayesini düşündüğümde Rayban’ın bu hamlesini çok doğru bulduğumu ifade edeyim. Genç neslin ileride bu ürünlere daha çok rağbet etmesi bulunduğu yeri sağlamlaştırması için önemliydi.

    Meta ile yapılan iş birliği Rayban’ı biraz daha fazla teknoloji içerisine çekebilir. Google Glass ilk çıktığında kişisel verilerin korunması hassasiyeti çok önemli olduğu için ciddi eleştiriler almıştı ve zamanından önce piyasaya girmesi o projeye biraz ciddi tepkiler oluşturmuştu. Rayban Meta’da ise kayıt alınma durumunda gözlük çerçevesindeki yanan ışık kayıt alındığını gösteren bir uyarı barındırıyor.

    Ne kadar çözüm olur bilinmez ama yine de güzel bir hassasiyet. Bu sayede izinsiz yapılan kayıtlara müdahale etme şansı tanıması güzel bir özellik. Ayrıca gözlük 60 saniyeden fazla görüntü kaydına izin vermiyor, bu durum uzun süreli kayda da gerek yok diyor bir nevi.  Sosyal medya platformları genelde kısa videolar çağında iken, kullanıcıları adına gayet yeterli bir süre olacaktır  diye düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen sene lansmanı yapılan Apple Vision Pro için ise bir müjde vermem gerekirse şubat ayında raflarda yerini alıyor. Apple dağıtım depolarına ürünlerini göndermeye başlamış ve şubatta minik bir lansman yapılabilir. Ufak bir dipnot da düşmek gerekiyor buraya, ürün şimdilik sadece Amerika pazarında satışa sunulacak.

    Öncelik; New York ve Los Angeles’ın. Türk teknoloji meraklıları yıl sonunu beklemek durumunda kalabilirler. Sırf bu sebeple bile Amerika seyahatleri yapanlardan ürün taleplerinin çok olacağını düşünüyorum. Apple Vision Pro fiyatının geçen sene ilk lansmanı yapıldığında, paylaşıldığı üzere 3500 dolar civarında olması bekleniyor. Bu rakamı ödeyerek gözlük satın alabilecek kişi sayısı muhtemelen az olabilir.

    Gerçi her ne kadar böyle görünse de meraklıların geri adım atmayacağını düşünüyorum. Akıllı Saatler kadar popüler olabilecekler mi henüz bilemiyoruz ama Akıllı gözlükle kayıt almak, cep telefonlarına cevap vermek, müzik dinlemek, çeşitli çalışma alanları oluşturmak, ekran gibi birçok ihtiyacı karşılayabiliyor. Bu teknolojiler geliştikçe elimizdeki telefonlara da veda etme zamanlarının bir nevi yaklaştığını hissediyoruz.

    Giyilebilir teknolojilere ne kadar hazırsınız bilmem ama muhtemelen bugün başlayacak olan Amerika CES fuarında yenilikçi ve rekabetçi birçok ürün hepimizi heyecanlandıracak. Bu büyük teknoloji şovunda birçok yeni ürün hayatımızı kolaylaştırmak adına bizleri cezbetmeye devam edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk teknoloji şirketleri, teknoparklar ve çeşitli özel kurumlar da CES’de ülkemizi temsil etmek için oradalar. TOGG’un sedan versiyonu da geçen hafta gelen sosyal medya paylaşımlarıyla CES’e göz kırptı diyebiliriz. Yine bizi büyük bir teknoloji haftası bekliyor bakalım oradan ne tür yeniliklerle döneceğiz.