hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Çelik Hakan Çelik

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    19.05.2015 Salı | 10:01Son Güncelleme:

    İstihdam, katma değer ve toplam ekonomik büyüklük açısından Türkiye'nin en büyük sektörlerinden biri olan otomotiv, son yılların en büyük şovuna hazırlanıyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir miktar ilave tasarrufunuz olsa ne yapmak istersiniz, sorunusunun hala en popüler iki yanıtı var: Otomobil ve ev. Araç sahibi olmak özellikle Türkiye'de bir prestij sembolü. Hele bazı model ve markalar bu beklentiyi daha fazla tatmin ediyor.

    Tüketicilerin hatırı sayılır bölümü araç tercihlerini yaparken yakın çevrelerinde nasıl bir etki yaratacaklarını gözönünde bulunduruyor.

    İşte 2015'in göz kamaştıran otomobilleri

    Satın alım kararında kadınların ve çocukların etkisi artıyor ancak hala son kararı erkekler veriyor.

    Türkiye'de otomobil dendiğinde hala klasik hatlara sahip sedan modeller tercih ediliyor. Bununla birlikte son yıllarda hatchback modeller ve çok amaçlı MPV'lerin sayısında da ciddi artış var.

    Çocuksuz aileler veya daha sportif bir kişiliğe sahip olanlar ise tek kapılı araçları tercih ediyor. Her kesimin hayali ise bir SUV'ye sahip olmak. Bu araçların yerden yüksek yapısı daha fazla konfor ve güvenlik algısı yaratıyor.

    Neredeyse dünyanın her ülkesinden yüzlerce yeni modelin boy gösterceği Otomobil Fuarı Auto Show 2015 perşembe günü kapılarını açıyor. 21 Mayıs'ta basın ve VIP konukları ağırlayacak olan fuar 22 Mayıs'tan itibaren otomobilseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin lokomotifi

    Döviz kurlarındaki görece gerileme ve son dönemdeki ekonomik verilerdeki iyileşme otomobil satın almak isteyenlerni yüzünü güldürüyor. Bu yılki araç satışları 1 milyona yaklaşırken, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar Türkiye'nin yüzde 5 ile büyümesi halinde bu sayının rahatlıkla 2 milyona ulaşabileceğini açıkladı.

    İşte böyle bir ortamda herkes fuarın açılmasını heyecanla bekliyor. Fakat Türkiye'nin iki büyük otomobil üreticisi Oyak Renault ve Tofaş fabrikalarını etkileyen iş bırakma eylemleri görkemli geçmesi beklenen fuarın iki üzücü gelişmesi olarak kayıtlara geçti. Her iki marka da çok kısa süre içinde fabrika ile çalışanlar arasındaki anlaşmazlığı çözme eğiliminde. Zira Tofaş Türkiye'de üreteceği yeni sedan modeli ilk kez bu fuarda tanıtacak. Bursa'daki Oyak fabrikası da dünyanın en modern ve önemli üretim tesisleri arasında gösteriliyor.

    Hayali bile güzel!

    Auto Show 2015 üç yılın ardından otomobil tutkunlarını tekrar son model araçlarla buluşturacak. İstanbul Beylizdüzü'ndeki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan şov 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek. Ziyaret saatleri hafta içi 12.00- 21.00 hafta sonu ise 11.00-21.00 olarak belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fuarda sergilenecek otomobillerin önemli bölümü bu yıl içinde Türkiye pazarında satışa sunulacak. Az sayıda prototip araç ise önümüzdeki yıllardan itibaren karşımıza çıkacak.

    14 salon ve toplam 120 bin metrekare kapalı olanda düzenlenecek olan fuarda her kesime her bütçeye uygun modeller bulmak mümkün.

    Kadınlara ücretsiz

    50 yılda 9 milyon adetlik satış yapmış olan Ford Mustang, crossover segmentinin önemli temsilcisi Renault Kadjar, dünyanın en lüks sedan otomobili Maybach S Serisi, çarpıcı tasarımıyla spor otomobiller arasında öne çıkan BMW 6 Serisi, yeni versiyonu uzun süredir beklenen Audi Q7, fiyat- ürün dengesi açısından en iyiler arasında gösterilen Kia Sorento fuarın dikkat çekici modelleri. Ayrıca Bentley, Rolls Royce, Maserati, Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Range Rover her zaman olduğu gibi gözalacı modelleriyle şov yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hafta içi kadınlar, öğrenciler ve çocuklar tarafından ücretsiz gezilebilecek. Normal bilet fiyatları hafta içi 10 TL, hafta sonu ise 20 TL olacak.

    Alfa Romeo 

    Fiat Grubu bünyesindeki Alfa Romeo'nun tanıtacağı otomobiller arasında 4C ve 4C Spider, Giulietta, MİTo QV de var.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Audi 

    Yenilenen Q7'nin Türkiye'deki ilk gösterimi yapılacak. Ingolstadt merkezli Alman üretici yeni TT'nin yanısıra A3 sedan, A4, A5, A6, Q3 ve Q5'in farklı versiyonlarını tanıtacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BMW
    Yüksek prestijli Alman markası BMW'nin bu fuarda yeni 6 Serisi'nin yanında 2 Serisi Cabrio, 2 Serisi Gran Tourer modelleri yer alacak. 1 Serisi, X5M ve X6M de yeni araçlar arasında.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Citroen
    Fransız PSA grubunun önemli markası Citroen geçtiğimiz günlerde Bayraktar Grubu ile birlikteliğinin 20. yılını kutladı. Bu fuarda merakla beklenen yeni versiyonların yanında C- Elysee WTCC modelini de gösterecek. Citroen çok kısa bir süre önce yeni bir marka olarak konumlandırdığı DS modellerini de tanıtacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Honda
    Dinamik Japon markası Honda bu fuarda en fazla yenilik sergileyecek üretcilerin başında geliyor. Yeni 1.6 dizel otomatik motora sahip CR - V ile HR- V, Jazz fuarın yenilikleri arasında. Ekonomik modellerle birlikte performanslı otomobiller de üreten Honda standında NSX ve Civic Type- R da yer alacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Ford
    Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Ford İstanbul'da Edge, EcoSport, Mustang, C- Max, Grand C- Max, Fiesta ST modellerini sergileyecek. Hiç kuşku yok ki 2.3 litrelik Mustang Ford'un en önemli modeli olacak. Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M Koç bu modeli ilk sipariş eden isimlerden biri olmuştu. Mustang teknolojisiyle çok yeni bir otomobil olmasına karşın retro tasarımıyla 1960'lı yıllara da atıfta bulunuyor.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Hyundai
    Güney Koreli Hyundai Türkiye'de önemli adetlerde üretim yapan bir otomotiv devi. Hyundai'nin küçük sınıftaki temsilcisi i20 özellikle genç tüketici kitlesini hedefliyor. i20'nin Coupe versiyonu da fuarda olacak. İlk kez gösterilecek Tucson'un da büyük ilgi görmesi bekleniyor.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Kia
    Türkiye'ye özel olarak üretilen tek donanım ve hayli kabarık bir listeyle gelen Kia Sorento'nun satış fiyatı 199 bin TL. Bütün Kia modelleri Türkiye'ye Anadolu Grubu tarafından ithal ediliyor. Geçtiğimiz günlerde yeni Kia Sorento'yu Bodrum'da Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak ile test etme imkanı bulmuştum. Kia Sorento'nun en büyük avantajı bu sınıf ölçülerine göre ulaşılabilir fiyatı ve 2.0 litrelik dizel otomatik motoru olacak. Çelik Motor'un bu fuardaki bir başka sürprizi de Victoria's Secret mankeni Erin Heatherten olacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Jaguar
    Geçtiğimiz günlerde uluslararası test sürüşü İspanya'da yapılan Jaguar XE de fuarda. Bugüne kadar efsane olmuş onlarca modele imza atan İngiliz Jaguar bu modeliyle Alman Audi, Mercedes ve BMW'nin orta sınıftaki modellerini vurmayı hedefliyor. Jaguar XE'nin satış fiyatı fuarda açıklanacak. 2.0 litrelik dizel otomatik seçeneğe sahip aracın satışına gelecek ay başlanacak.

    Lamborghini

    Alman Volkswagen Grubu bünyesindeki İtalyan spor otomobil üreticisi Lamborghini, Aventador, Aventador Roadster ve Huracan modellerini gösterecek. Lamborghini fuarın en pahalı markaları arasında.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Land Rover
    Ingiliz üreticinin en önemli modeli Discovery Sport olacak. Bu araç bir anlamda Freelander'ın yerini alacak. Yeni modelin fiyatı yaklaşık 260 bin TL'den başlayacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Mercedes
    Son yıllarda ürün gamını iyice genişleten ve çok çekici tasarımlarla güçlenen Mercedes bu fuarda lüks ve sportif modelleriyle yer alıyor. Yeni modeller arasında GLE Coupe, patronların otomobili Maybach S Serisi ve AMG GT de var. Amerika, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde büyük ilgi görmesi beklenen Maybach S Serisi dünyanın en sessiz otomobili olarak kabul ediliyor. 462 ve 510 beygir gücündeziki farklı motora sahip olan AMG GT ise fuarın en çekici modellerinden biri olarak karşımıza çıkacak. Elektrikli B Serisi ve S 500 Plug in Hybrid modelleri de Stuttgartlı üreticinin çevreci yönünü gösterecek.

    Nissan

    Fransız Renault ile birçok alanda ortaklık yapan Japon Nissan'ın bu fuardaki önemli modelleri Micra, Juke, X- Trail, ve GT- R olacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Opel
    Almanya'nın en köklü üreticilerinden Opel bu fuarda hem ekonomik hem de sportif modelleriyle boy gösteriyor. Adam S, Karl, Monza ve Corsa OPC gösterilecek modeller arasında. Opel'in çok iddialı olduğu bir alan 1.6 litrelik dizel otomatik modeller. Insignia'nın 1.6 dizel otomatiği satışa sunuluyor. Kısa bir süre içinde yenilenecek Astra da bu başarılı motora kavuşacak. Marka, 2018 yıllına kadar 27 yeni modeli ve 17 yeni motoru pazarlara sunacak.

    Peugeot

    Fransız marka ikisi konsept olmak üzere 21 araç sergileyecek. Markanın B sınıfındaki başarılı temsilcisi 208 ve hafif ticari araç pazarında önemli yeri olan Partner yenilenen modelleriyle ilk kez karşımıza çıkacak.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Renault
    Türkiye'nin en köklü üreticilerinden Renault Bursa'daki fabrikasından çıkan modellerin yanı sıra ithal modellerini de sergileyecek. Renault ayrıca fuarın en geniş standlarından birine sahip. Markanın ilk C segmenti crossover modeli olan Kadjar Türkiye'de ilk kez burada sergilenecek. Geçtiğimiz aylarda aracın Paris'teki dünya lansmanına katılmıştım. Kadjar muhtemelen sınıfının en çok satan modellerinden biri olacak. Renault Sport R. S. de fuarın ilginç otomobillerinden biri olmaya aday.

    Seat
    Alman Volkswagen Grubu bünyesindeki İspanyol markası Seat Türkiye'de Doğuş Otomotiv bünyesinde yer alıyor. Marka bu fuarda Leon Cupra ve Leon X- Perience modellerini sergileyecek.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Skoda
    Çek üretici Skoda da Alman Volkswagen Grubu'nda. Kısa süre önce Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yakından görme fırsatı bulduğum Superb modeli bu fuarın en önemli modellerinden biri. Fiyatı, kalitesi ve yükselen marka algısıyla Skoda Superb Türkiye'de önemli satış adetlerine ulaşmayı hedefliyor. Skoda'nın fuardaki bir başka yeni modeli Fabia.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Porsche
    Spor otomobil dendiginde akla ilk gelen markalardan biri olan Alman Porsche görece olarak daha ucuz SUV modeli Macan'ı fuarla birlikte satışa sunacak. Macan S Diesel'in yakında markanın en çok satan modelleri arasına girmesi bekleniyor. 2.0 litre dizel motorlu Macan ağustos ayında satışa sunulacak. Fuarda Boxster, Carrera G GTS modelleri de sergilenecek.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Toyota
    Dünyanın en büyük otomobil üreticisi durumundaki Japon Toyota İstanbul fuarına ileri teknoloji sembolü Mirai modelini getirdi. Mirai, hidrojen yakıt hücreli bir sedan otomobil Araç eylül ayından itibaren Avrupa pazarlarında satışa sunulacak. Makyajlanan Auris de fuarın yenilikleri arasında.

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Volkswagen
    Tıpkı Audi, Porsche gibi Türkiye'de Doğuş Otomotiv tarafından temsil edilen Volkswagen konsept otomobil T- Roc'ı gösterecek. Markanın yakın gelecekte satışa sunacağı SUV modellerden izler taşıyan T- Roc 100 kilometrede 5.0 litrenin altında bir tüketim vaat ediyor. Volkswagen standında kısa süre önce satışına başlanan ve best seller haline gelen yeni Passat'ın farklı versiyonları da var.

    Volvo

    İsveçli Volvo kısa süre önce dünyada sadece üç büyük fuara katılma kararı aldı. İstanbul bu fuarlardan biri değil. Fakat Volvo çok yakında büyük merakla beklenen XC 90 modelini satışa sunacak. SUV sınıfındaki bu araç aynı zamanda Volvo'nun 2020 vizyonunu yansıtacak. Göteburglu şirket 2020 vizyonu çerçevesinde yeni bir Volvo kullanan bir kişinin olası bir kazada ölmemesi veya yaralanmamasını sağlamayı hedefliyor.

    Yeni Fiat Sedan Teaser

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Mazda MX5

    Milyar dolarlık şov başlıyor

    Lexus NX 300h

    Milyar dolarlık şov başlıyor