hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hande Atay Alam Hande Atay Alam

    123 milyon dolar James Foley'i ya da Steven Sotloff'u kurtarabilir miydi?

    04.09.2014 Perşembe | 15:28Son Güncelleme:

    2012'den bu yana Suriye'de lŞİD tarafından rehin tutulan Amerikalı gazeteci James Foley'in nasıl öldürüldüğünü bilmeyen yok artık. Merak edilen soru; James Foley kurtarılabilir miydi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan hükümeti fidyeyi ödeseydi ya da Amerika’da hapis yatan “Lady Al Qaeda” lakaplı Pakistanlı nörobilimci Aafia Siddiqui ile Foley takas edilmesi konusunda anlaşma sağlansaydı sonuç farklı olur muydu?

    Amerikan özel birlikleri Foley'ninde içinde bulunduğu bir grup rehineyi kurtarmak için olaydan bir kaç ay öncesinde girişimde bulunmuş ama başarısızlıkla sonuçlanmıştı. ABD yönetimi bu tür kaçırılma olaylarında fidye ödememe politikasını Foley için de uyguladı. Teröristlere taviz vermemeye kararlıydı. Hem yurt dışındaki Amerikalıları daha çok kaçırılma riskine sokacağına inanıyor hem de terörist organizasyonlarını finanse etmenin yanlış olduğunu savunuyordu.

    lŞİD hiç zaman kaybetmedi. Foley’nin videsonun yayınlanmasından tam 2 hafta sonra yeni bir video yayınladı. Bu Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’u aynı şekilde infaz ettiğini gösteren videoydu.

    Foley'nin erkek kardeşi Michael Foley ise CNN'de Anderson Cooper'a verdiği söyleşide Amerikan Hükümeti çok daha fazlasını yapabilirdi dedi. Avrupalı gazeteciler kaçırıldıklarında fidye ödenerek kurtarılırken militanların Amerikalı gazetecilere hiç birşey vermeden karşılıksız bırakmalarını beklemenin hiç bir mantığı yok dedi. Üstelik Foley Amerikalı olduğu için ve erkek kardeşi de asker olduğu için çok daha fazla işkenceye maruz kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2014 yılının Mart ayında rehin tutulan 2 İspanyol gazeteci, Nisan ayında da 4 Fransız gazeteci serbest bırakılmıştı. NY Times’ın raporuna göre Avrupalı gazetecileri rehin almak Al Qaeda için artık global bir ticaret haline geldi. Ne İspanya, ne de Fransa fidye ödediklerini hiç bir zaman kabul etmediler. NY Times’ın araştırmasına gore, Al Qaeda Avrupa’daki hükümetlerden 2008 yılından beri rehineleri serbest bırakmak için en az 125 milyon dolar temin etti. Sadece 2013 yılında Avrupalı gazetecilerin kurtarılması için 66 milyon dolar ödendi.

    GlobalPost'un CEO'su Phil Balboni Foley’i kurtarmak icin para toplamaya çalıştıklarını ama zamanın yeterli olmadığını söyledi. "Bu şeytanlara para vermek çok yanlış ve zor bir karar bunu anlıyorum fakat Foley'in ailesi ve ben buna hazırdık. Bu kişi sizin yanınızda çalışan biri, ya da sizin çocuğunuz olduğu zaman eğer onu kurtarmanın tek yolunun bu olduğunu biliyorsanız, sizde aynısını yapardınız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Foley için 123 milyon dolar ödenseydi yada Siddiqui ile takas yapılsaydi, kurtarılabilir miydi, bunun cevabını hiç bir zaman bilemeyeceğiz. Ama lŞİD’in elinde rehine olan Amerikalı gazeteci Steven Sotloff için hala bir ümit olduğu düşünülüyordu . İŞİD’in asıl istediği Amerika’nın havadan bombalamayı durdurmasıydı. Amerikan hükümetinin bir Amerikalı gazetecinin daha bütün dünya önünde idam edilmemesi için farklı bir tavır alacagını ümit eden aileler ve yakınları kuşkusuz hayal kırıklığına uğradı. Sırada İngiliz rehine David Haines var. Avrupada rehineler için fidye ödememe politikasını uygulayan tek ülke olarak bilenen İngiltere bu durumda nasıl bir tavır alacak bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

    Başkan Obama'nın Foley haberini öğrendikten sonra yaptığı basın toplantısının ardından 4,5 saat golf oynamış olması büyük tepki çekmişti. Ama bir çoğuna göre burada İŞİD'e verilen bir mesaj vardı. Amerikan başkanının günlük hayatı etkilenmemişti. Zira etkilemesine izin vermek İŞİD'in kazandığı anlamına geliyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ölmeden 2 ay önce James Foley ailesine bir mektup yazdı. Aslında bir çok mektup yazmıştı ama yazdığı mektuplar hep elinden alınmıştı. Sonunda o farklı bir yöntem buldu. Onunla aynı yerde rehin tutulan diğer bir gazeteciye yazdığı mektubu ezberletti. Mektupta tek tek ailesinin fertlerine sesleniyordu. Sonunda şöyle bitiriyor "Anneanne lütfen ilaçlarını al, yürüş yap ve dans etmeye devam et çünkü geri geldiğimde hayatımı tekrar düzene sokmam için sana ihtiyacım olacak." James Foley 2011 yılında Libya'da Kaddafi'nin adamları tarafından kaçırıldığında nasıl kurtulduysa bu sefer de kurtulacağına inanıyordu...

    Mektup'un tamamını buradan okuyabilirsiniz. https://www.facebook.com/FindJamesFoley