hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hande Atay Alam Hande Atay Alam

    Müslüman bir Amerikan Başkanı olmamalı

    24.09.2015 Perşembe | 13:31Son Güncelleme:

    Cumhuriyetçilerin ilk üç isminden biri olan başkan aday adayı emekli beyin cerrahı Ben Carson, geçtiğimiz Pazar günü NBC'nin "Meet the Press" programında "Müslüman bir Amerikan başkanı olmamalı" diyerek bütün dikkatleri üstüne çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Carson İslam dinini Amerikan anayasasıyla uyumlu görmediğini ve seçilecek Amerikan Başkanının inancının kesinlikle anayasayla uyumlu olması gerektiğine inandığını söyledi. NBC'ye verdiği röportajda "Bu üllkenin başına bir Müslüman getirilmesini desteklemem" dedi.

    Carson'ın söyledikleri Kongre'nin ilk Müslüman Milletvekili olan Keith Ellison'ı ve Amerika'daki Müslüman sivil toplum kuruşularını fazlasıyla kızdırdı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad, Carson'ın hemen yarıştan çekilmesi gerektiğini söyledi.

    Cumhuriyetçi Parti'nin bir numaralı aday adayı olan Trump'ın ise geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşma sırasında seyircilerden birinin "Bu ülkede bir sorun var o da Müslümanlar. Şu anki başkanımız da Müslüman hatta Amerikalı bile değil. Bunlardan nasıl kurtulabiliriz?" sorusunun üzerine "Bu konuya ve diğer birçok konuya bakacağız" demesi çok tartılışılmıştı.

    Trump hem Cumhuriyetçilerden hem de Demokratlardan gördüğü büyük tepki üzerine "O soruya yorum yapsaydım, bu sefer de konuşma özgürlüğüne müdahale ettiğimi söylerdiniz" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müslüman bir Amerikan Başkanı olmamalı

    Hatırlarsınız, 2011 senesinde Trump, Obama'nın Müslüman olduğu ve Amerika'da doğmadığı konusunda ısrar edince, Obama doğum belgesini göstermek zorunda kalmıştı.

    CNN'in yaptığı son kamuoyu araştırmasına göre Amerikalıların yüzde 29'u Obama'nın Müslüman olduğuna inanıyor. Cumhuriyetçiler arasında ise bu oran yüzde 43'e kadar çıkıyor.

    Eski Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell'in Obama'nın Müslüman olup olmadığı ilk tartışıldığında şunları söylemişti: "Doğru cevap; Obama Müslüman değil, o Hristiyan ve her zaman Hristyandı. Ama asıl cevap şu olmalı, farzedelim ki Obama Müslüman. Bu ülkede Müslüman olmak yanlış mı? Cevap; Hayır. Peki 7 yaşında Amerikalı bir Müslüman çocuğun bir gün bu ülkeye başkan olacağını hayal etmesi yanlış mı?"