hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hande Fırat Hande Fırat

    AK Parti - MHP görüşmelerinde son durum

    22.11.2016 Salı | 12:35Son Güncelleme:

    Adı ne başkanlık, ne de tam parlamenter sistem… Bulunan isim Cumhurbaşkanlığı sistemi. Kulislerde dile getirilen MHP liderinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı iddiasına da kesin bir yanıt geldi. Uzlaşı sağlanırsa Mart ayı sonu Nisan ayı başında referanduma gidilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti’nin MHP’ye götürdüğü teklifin tamamı 38 madde.

    Ancak MHP bunun sadece 12 maddesi üzerinden görüşmelerin sürdürülmesinden yana.

    Bu 12 madde Cumhurbaşkanı ve yürütme ile ilgili.

    MHP’nin 38 maddenin tamamının şimdilik görüşülmesini istememe nedenine gelince; MHP iş ne kadar kapsamlı olursa, o kadar uzun ve tartışmalı olacağını düşünüyor. Sorunun acil çözülmesinden yana. Bu nedenle ilk etapta 12 madde üzerinden hareket ediliyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bahsettiği "merdiven teorisi" ise bu nedenle düşünüldü. Yani öncelik 12 maddeye verilecek, o konuda bir uzlaşma olursa, sonra diğerlerine bakılacak.

    AK Parti’nin teklifini MHP A’dan Z’ye inceledi.

    AK Parti - MHP görüşmelerinde son durum

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bizzat Başbakan Binali Yıldırım’ın kaleme aldığı ve önem verdiği belirtilen “giyotin sistemi” denilen; Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de Cumhurbaşkanı’nı karşılıklı fesih yetkisi MHP tarafından da olumlu bulundu. AK Parti kaynakları karşılıklı fesih ve bunun yol açacağı birlikte seçim sonucunun meclis ve cumhurbaşkanlığı arasında “uzlaşıyı" zorunlu kılacağı yorumunu yapıyor. Burada MHP'nin fesih konusunda ve cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi oylamasında aranacak çoğunluk konusunda bazı itirazları olduğu belirtiliyor. Ancak her iki partiden de yetkililer bu konuda uzlaşma sağlanabileceğini belirtiyorlar.  

    600 milletvekili öngörüsü

    AK Parti’nin teklifinde milletvekili sayısının 600’e çıkması öngörülüyor. Seçim sistemi ise şimdilik aynı kalıyor. MHP açısından bu konuda da bir sıkıntı yok.

    AK Parti’nin önerisinde “partili cumhurbaşkanı" ifadesi öne çıkıyor. Ancak MHP’nin bu konuda tanım olarak itirazı var. MHP “partili cumhurbaşkanı” ifadesinin ayrışmaya yol açacağını düşünüyor. Bu sebeple önerisi “Cumhurbaşkanı bir partinin üyesi olabilir ama o partide makam sahibi olmasın, yetki ve sorumluluğu bulunmasın” şeklinde. Şu an en merak edilen bu başlık. MHP bu itirazını AK Parti’ye iletti. Ak Partide bu konuda nasıl bir değerlendirme yapılacak, MHP ne yanıt verilecek bilinmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti'nin önerisinde bakanların parlemento dışından belirlenmesi yer alıyor. Meclisten bir bakan belirlenirse de o kişinin milletvekiliği düşecek. MHP’nin bu düzenlemeye de itirazı olmadığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı yardımcılıklarında ise bir sayı belirtilmedi.

    Cumhurbaşkanı yardımcılığı iddiasına yanıt 

    Öte yandan Cumhurbaşkanı yardımcılığı konusunda kulislerde MHP liderinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı iddia ediliyordu. Ancak MHP içinden güçlü kaynaklar bu iddiayı kesin bir dille yalanlıyor. MHP’nin herhangi bir partinin vesayeti altında hareket etmeyeceğinin altını çiziyor.

    Şimdilik öngörülen uzlaşılması durumunda Ocak ayı sonu Şubat ayı başında TBMM’den teklifin geçirilmesi, Mart ayı sonu Nisan ayı başında da referanduma gidilmesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki sistem hayata ne zaman geçecek?

    Tam uygulama için öngörülen tarih 2019. Kulislerde terörle mücadele sebebiyle iki partinin de şimdi bir seçime gidilmemesi gerektiğini düşündüğü belirtiliyor.

    Ancak geçici bir madde ile referandumda mevcut cumhurbaşkanına yani Erdoğan’a şimdiden bazı yetkilerin tanınmasının söz konusu olabileceği de belirtiliyor.

    Bu konuda kararın Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yapacakları görüşmede verilebileceği ifade ediliyor.