hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Dünya Her Zamankinden Daha Sosyal

    02.02.2019 Cumartesi | 13:13Son Güncelleme:

    We Are Social ve HootSuite tarafından her yıl küresel çapta internet kullanımıyla ilgili detaylı bir rapor yayınlanıyor. Henüz yayınlanan “Digital 2019” raporu tüm dünyada internet kullanımının her gün 1 milyon kişi arttığını gösteriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başka ilginç bir rakamsa sürekli olarak kan kaybettiği iddia edilen Facebook’un, hem kullanıcılarını hem de gelirlerini arttırmaya devam ediyor olması. Gelin ilginç ve öne çıkan rakamlara birlikte bakalım.

    İnternet Kullanımı Artmaya Devam Ediyor

    Dünya Her Zamankinden Daha Sosyal 

    Dünyada şu an 5.11 milyar tekil kişi mobil teknolojileri kullanıyor. Bunların 4.39 milyarı internet kullanıcısı. Gördüğünüz gibi internet kullanımı dünya nüfusunun yarısından biraz fazla. Bu yıl toplamda 366 milyon kişi daha internet kullanmaya başlamış olsa da, hala 3,5 milyar insanın internet erişimi yok. Oldukça büyük bir rakam. Bu amaçla SpaceX, Google ve Facebook gibi şirketlerin daha geniş kitlelere ve dünyanın en ücra köşelerine internet ulaştırmak için projeler geliştirdiklerini de belirtmek lazım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal medya kullanımı artmaya devam eden bir başka alan. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 9 artış gösteren sosyal medya kullanıcıları küresel ölçekte 3.48 milyar kişiye ulaşmış durumda.

    Gelişmekte Olan Ülkeler Daha Fazla İnternet Kullanıyor

    Dünya Her Zamankinden Daha Sosyal 

    Küresel ölçekte internet kullanıcıları günde ortalama 6 saat 42 dakikalarını internette geçiriyor. Bu gerçekten çok büyük bir rakam ve aslında internetin hayatımızda ne kadar büyük bir yer kapladığını çok net gösteriyor. Türkiye günlük 7 saat 15 dakika ile ortalamanın üstünde bir seyir izlerken, Filipinler 10 saat 2 dakika ile listenin birincisi. Japonya’da ise internet kullanım ortalamasının sadece 3 saat 45 dakika olması çok çarpıcı. Aslında listeye baktığınızda gelişmekte olan ülkelerde internet kullanımı çok yüksekken, gelişmiş ülkelerde çok daha az seviyede olduğunu görebiliyorsunuz.

    Bu büyük fark gelişmekte olan ülkelerde daha fazla insanın işsiz ve bol vakti olduğunu gösteriyor olabilir. Ama bana sorarsanız asıl mesele interneti hangi amaçla ve ne kadar verimli kullandığınızla da yakından ilgili.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook Büyümeye Devam Ediyor

    Dünya Her Zamankinden Daha Sosyal 

    Facebook 2 milyar 271 milyon kullanıcıyla dünyanın en büyük sosyal medya platformu olma konumunu sürdürüyor ve her geçen yıl yaklaşık %10’luk bir büyüme gerçekleştiriyor. 2018 yılını 55 milyar dolar gelirle kapayan Facebook dünyanın en büyük şirketlerinden biri olmaya da devam ediyor.

    Listede Youtube 1 milyar 900 milyon kullanıcı ile ikinci sıradayken, Whatsapp 1,5 milyar kullanıcıyla üçüncü, Facebook Messenger 1 milyar 300 milyonla dördüncü, Çinli WeChat 1 milyar 83 milyon kullanıcıyla beşinci ve Instagram 1 milyar kullanıcı ile altıncı sırada.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada ilgi çeken nokta birinci sıradaki Facebook’un üçüncü, dördüncü ve altıncı sıralardaki Whatsapp, Messenger ve Instagram’ın da sahibi olması. 

    Türkiye Rakamları

    İnternette yer alan web sitelerinin %1.2’si Türkçe. Bu oranla Türkçe internette en fazla kullanılan 12. dil. İngilizce ise %54 ile en çok kullanılan dil konumunda.

    Türkiye internet kullanıcılarının %58’i kişisel verilerinin izinsiz ve kötü amaçlarla kullanıldığını düşünüyor. Nüfusun %63’ü sosyal medya kullanıyor. İnternet kullanıcıların %26’sı sosyal medyayı iş amaçlı kullanıyor.

    Türkiye 43 milyon Facebook kullanıcıyla dünyada dokuzuncu, 38 milyon Instagram kullanıcısıyla beşinci ve 9 milyon Twitter kullanıcıyla yine beşinci sırada yer alıyor. İlginç olan dünyada Facebook büyürken Türkiye’de 1 milyon kullanıcının hesaplarını kapatmış olması.

    “We Are Social” raporuyla ilgili daha fazla detay istiyorsanız; https://wearesocial.com/global-digital-report-2019 linkinden ulaşabilirsiniz.