hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ozan Onat Ozan Onat

    Harikalar Diyarı: Hololens

    26.01.2015 Pazartesi | 11:36Son Güncelleme:

    2014 yılını Google Glass projesinin sona ermesinin yarattığı hayal kırıklığıyla kapattık derken, teknoloji dünyası 2015’e büyük bir sürprizle başladı. Microsoft’un “Windows 10”u tanıtmak için düzenlediği etkinlikte Microsoft’un 15 yıllık çalışanı, icatçısı, Kinect teknolojisinin arkasındaki isim; Brezilya doğumlu Alex Kipman, teknoloji severleri yepyeni bir ürünle, Hololens’le tanıştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Dünyaya bakış şeklinizi değiştirirseniz, dünyayı değiştirirsiniz” sloganıyla tanıtılan, Microsoft’un yeni nesil bilgisayar olarak tanımladığı Hololens, dijital yaşamınızı gerçek yaşamınıza entegre etme iddiasını taşıyor.

    Harikalar Diyarı: Hololens

    Nedir bu Hololens?

    Hololens, kullanıcının bakış açısında holografik imajlar yaratmayı başaran bir gözlük ya da daha doğru tabiriyle bir başlık. Kablosuz çalışıyor ve ekstra bir akıllı telefona, bilgisayara ihtiyacı yok. İşletim sistemi olarak Windows 10 kullanıyor.

    “Artırılmış gerçeklik” (Augmented Reality) teknolojisini kullanan Hololens, Oculus Rift gibi “Sanal Gerçeklik” başlıklarından farklı olarak, sanal bir ortam yaratmıyor, bulunduğunuz gerçek mekana sihir katıyor. Bu anlamda bir süredir Google tarafından desteklenen Magic Leap projesiyle aynı istikameti paylaşıyor. Ama artısı Hololens’in oldukça hazır oluşu ve Microsoft’un ürünü bu yılsonuna doğru Windows 10’la aynı zamanlarda piyasaya sürmeye niyetli olması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aslında bilimkurgu filminden çıkmış hissi yaratan Hololens çevrenizdeki mekanla, objelerle ilişkinizi baştan tanımlıyor diyebiliriz. Gözlüğü taktığınız anda bulunduğunuz ortam yeniden şekilleniyor. Etrafınızda üç boyutlu objeler uçuşuyor, duvarlarda sanal ekranlar çıkıyor. Bir bakıyorsunuz yanınızda üç boyutlu yaratıklar yürüyor.

    Sanal Gerçeklikten farklı olarak, Hololens kullanırken bulunduğunuz mekandan kopmamış oluyorsunuz. Hala aynı ortamda olduğunuzu, etrafınızdaki eşyaları, insanları görebiliyorsunuz. Ama Hololens size daha da fazlasını gösteriyor. Benim tabirimle sizi Alice Harikalar Diyarı’na götürmüyor, Harikalar Diyarı'nı bulunduğunuz ortama getiriyor.

    Microsoft’un hazırladığı aşağıdaki tanıtım videosu aslında Hololens’i ve olası kullanım alanlarını çok net anlatıyor.

    Etkinliğe katılan ve ürünü deneyimleme şansı bulan pek çok sektör profesyoneline göre Hololens Microsoft’un X-box’tan bu yana piyasaya sürdüğü en iddialı ürün. Ama piyasaya çıkacak ilk örnekler çok pahalı ve sadece profesyonel çalışmaya uygun olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hololens oyun sektörüne yepyeni bir pencere açabilir. Tasarım çalışmalarında, sanatsal etkinliklerde, kendine çok farklı kullanım alanları bulabilir ama gözüken o ki gündelik kullanım için biraz daha basitleşme ve zaman gerekecek. Hololens o basitleşmeyi gerçekleştirebilirse, Google Glass’ın yapamadığını yapıp gündelik yaşamımıza girmeyi başarabilir.