hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Yarasa Adam 85 yıldır suçluları cezalandırıyor

    08.05.2024 Çarşamba | 14:58Son Güncelleme:

    Fantastik çizgi roman kahramanı deyince akla hemen ‘Süpermen’, ‘Yarasa Adam’ ve ‘Örümcek Adam’ gelir. ‘Batman’ ortanca olanıdır. 1934 yılında yayınlanmaya başlayan DC Comics çizgi roman dergisinin ilk süper kahramanı 1938’de ‘Süpermen’ olmuştur. Bu, aynı zamanda çizgi romanın doğduğu yıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Süpermen’ sayesinde DC Comics tiraj rekorları kırdı. Dergi Amerika’da aşağı yukarı her eve girdi. Bunun üzerine yaratıcı illüstratör Bob Kane yeni bir proje ile DC Comics’in kapısını çaldı. Yeni kahramanının adını 1926’da çevrilen sessiz film ‘The Bat’ (Yarasa) dan esinlenmiş ve ‘Batman’ (Yarasa Adam) böyle doğmuştu.

    Bob Kane ve yanında götürdüğü konu yazarı Bill Finger ile DC Comics yöneticilerini ikna etti ve 85 yıl önce ‘Batman’ın çizgi romanları start aldı, gerisi tarih oldu. Gündüzleri milyarder iş adamı Bruce Wayne, geceleri ise Leonardo Da Vinci’nin uçmak için tasarladığı pelerini ile suçluları cezalandırmayı kendisine görev edinen ‘Batman’ öyküleri o kadar ilgi gördü ki daha sonra uzun metrajlı ve çizgi filmleri, dizileri çevrildi, oyunları, yan ürünleri üretildi, kitapları yayınlandı.

    Yaşını göstermeyen ve 85 yıldır nesillerin efsanesi haline gelen ‘Batman’ için İtalyan illüstratör Simone Bianchi anı olarak kara şövalyenin görkemli bir varlıkla gökyüzüne hakim olduğu ve atmosferi çağrıştıran bir illüstrasyonla bu eskimeyen süper kahramana ithaf edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Robert Pattison, Christian Bale, Ben Affleck, Michael Keaton, George Clooney, David Giuntoli, Val Kilmer, Ben McKenzie, Bruce Greenwood, Adam Best, Jason O’Mara ve Kevin Conroy beyazperde de ‘Batman’ rolünü üstlenen oyunculardan bazılarıydı. Bu arada 20 den fazla çizgi film de vizyona girdi. Televizyon için de ‘Batman’ animasyon dizileri özellikle sabah kuşağında çocuklar için bolca yayınlandı.

    Öte yandan DC Comics’in 1939 da yayınlanan 27. orijinal sayısı açık artırmada1.5 milyon dolara alıcı buldu.
    Orijinal adlarıyla ‘Superman’, ‘Batman’ ve ‘Spider Man’ gibi hayal gücü efsaneleri darphane gibi sürekli para basıyor.