hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Tarık Demirkan Tarık Demirkan

    Almanya okullarda ders programına Hitler’i almayı tartışıyor

    24.12.2015 Perşembe | 08:30Son Güncelleme:

    Bilirsiniz, "Main Kampf" yani "Kavgam" Nazilerin kutsal kitabıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyayı kadar gördüğü en büyük felaket sürükleyen ideolojinin tüm ayrıntıları ve ilerde Nazilerin iktidara gelmesiyle uygulanacak olan dehşetin tüm işaretleri Adolf Hitler'in 1925 ve 1926'da iki cilt olarak yayınlanan bu kitabında mevcuttu.

    Çoğu kez "Kötülükler Kitabı" olarak görülen Main Kampf bu nedenle de pek çok ülkede toplanmış ve hatta yasaklanmıştı.

    Aynen ırkçı düşünceler, Nazi propagandası veya soykırım inkârı gibi, Hitler'in Kavgam kitabı da düşünce bazında da olsa kovuşturulan bir kitap olarak değerlendirilmişti.

    Geçtiğimiz aylarda kitap, yazarın ölümünün üzerinden geçen 70 yılın ardından telif hakları açısından serbestçe yayınlanabilir hale gelince, Almanya'da Münih Modern Tarih Enstitüsü tarafından, kitaba eklenen 3500 eleştirel notla birlikte yayınlandı.

    Büyük ilgi gören kitabın, şimdi Almanya'da 16 yaş üzeri okul çağı çocukları için ders programına alınması da tartışılıyor.

    Alman Öğretmenler Sendikası eğitim uzmanları, Almanya'da ırkçı ideolojinin kökenlerinin ve yabancı düşmanlığının anlaşılabilmesi için bu kitabın, elbette eleştirel yaklaşımla birlikte, ama bir ders kitabı olarak müfredata alınmasını savunuyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar, şimdiye kadar "yasaklanmış" bir belge olarak etrafında efsaneler örülen kitabın, eğer istenirse zaten internet üzerinden ulaşılabilir olduğunun altını çizerek, "önemli olan kitaba ulaşımı engellemek değil, tam ersine içeriğinin ne kadar tehlikeli ve yanlış görüşler içerdiğini göstermek" diyorlar.

    Sendika temsilcisi Josef Karus yasakların ilgiyi arttırdığı ve kötü bazı şeyleri cazip hale getirdiği kanısında. Sendikanın önerisi, kitabın okullarda bir ders kitabı olarak müfredata alınması, gerekli eleştirilerle, ek bilgilerle kitapta var olan görüşlerin uygulanmasının dünyaya neye mal olduğunun gösterilmesi.

    Bir toplumun özgürlüklerle yaşamayı öğrendiği zaman güçlü olabileceğinin tipik bir örneği Almanya'da yaşananlar.

    Bilindiği gibi, özgürlükleri ise kendine güveni tam olanlar, dünyada durdukları yerin ahlaki olarak da sağlam olduğunu bilenler savunuyor.

    Almanya'daki gelişmeler takip edilmeli.