hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Memede ele gelen her kitle kanser belirtisi midir?

    08.10.2015 Perşembe | 16:22Son Güncelleme:

    Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Her dört kadın kanserinden biri meme kanseridir ve hayat boyu her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanma riski vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak sevindirici haber şudur ki, erken dönemde yakalanan meme kanseri günümüzde artık tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bu nedenle meme de ele gelen her kitleye azami dikkat etmek gerekir.

    Bilindiği gibi meme kanseri meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanır. En sık görüleni de meme kanallarından kaynaklanan duktal tipidir.

    Memede ele gelen her kitle kanser midir?

    Tabi ki değildir.  Ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu kanser olmayan, iyi huylu kitlelerdir. Kadının yaşına göre değişmekle beraber bu oran % 10 ila % 20 arasındadır. Ancak meme kanserine yakalanan hastaların neredeyse % 70 ine yakın kısmında görülen ilk belirti, ele gelen kitlelerdir.

    Yirmili yaşlarda ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu fibroadenom denen memenin iyi huylu dediğimiz selim kitlelerdir. Bunlar çoğunlukla ağrısız, hareketli, düzgün konturlu kitlelerdir. Zamanla kaybolabildiği gibi, büyüyebilirlerde. Tedavisi boyutu küçük olanlarda takip, büyük olanlarda ise cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
    Otuzlu ve kırklı yaşlarda ise, memede ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu, kistlerdir. Bunlar ağrılı, her iki memede de birden fazla, yine düzgün konturlu ve değişik büyüklüktedir. Özellikle adet gören kadınlarda bu kistler, adet döneminde daha da büyür ve ağrılı olurlar. Adet sonunda ise ağrıları azalıp, kaybolabilirler. Bunlara da takip önerilir. Ancak çok büyük olanların içi enjektör ile aspire edilerek boşaltılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırk yaşından sonra memede kitle ele geliyorsa kanseri düşünmek lazım.

    Şu belirtilerden biri dahi mevcut ise bir meme cerrahisi veya genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.

    .Memede ya da koltuk altında ele gelen kitle, sertlik veya şişlik ( Kitlenin el altında kaymaması, etrafının düzgün olmaması önemlidir)
    .Meme başında akıntı, özellikle tek taraflı ve kanlı olması
    .Meme başında içe çekilme, çökme
    .Memede büyüme ve şekil boukluğu
    .Meme cildinde geçmeyen yara veya kızarıklık
    .Meme başında kabuklanmalar ve kızarıklıklar

    Muayene sonrası ilk yapılacak şey ultrason ile kitleyi incelemek olacaktır. Gerekirse hastanın yaşı ve riski göz önünde bulundurularak mammografi incelemesi de yapılması gerekir.

    Erken teşhiste kendi kendine meme muayenesi oldukça önemlidir. Tespit edilen her kile uzmana gösterilmeli ve gerektiğinde biyopsi ile tanı kesinleştirilmelidir.