hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Hakan Çelik Hakan Çelik

    TÜSİAD Gül’ü mü destekleyecek?

    18.04.2014 Cuma | 12:11Son Güncelleme:

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile TÜSİAD arasındaki “vatana ihanet” polemiğinden sonraki ilk büyük zirve niteliğindeki buluşma Ankara’da gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ocak ayındaki konuşmasında TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye’de yaşananları eleştirerek “Hukukun uygulanmadığı yere yabancı sermaye gelmez” demişti. Başbakan Erdoğan ise bu açıklamaya çok sert sözlerle karşılık vermişti.

    O günden bu yana TÜSİAD ile hükümet arasında soğuk rüzgârlar esiyor.

    Bu olaydan aylar sonra TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısı dün Ankara’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “onur konuğu” olarak katıldı ve bir konuşma yaptı.

    Dünkü Cumhuriyet Gazetesi’nde değerli meslektaşım Utku Çakırözer, bu durumun “TÜSİAD’ın, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Gül’ü desteklediği” şeklinde algılandığını yazmış. Ben, pek aynı fikirde değilim. Bu davetin yapılması ve Gül’ün de kabul etmesi elbette çok önemli ancak TÜSİAD’ın bu kritik seçimde açıkça kurumsal bir tercih kullanacağını düşünmüyorum.

    Hatta akşam yemeğinde sohbet etme imkânı bulduğum TÜSİAD’ın çok önemli bazı isimleri Başbakan Erdoğan’a iş dünyasının güvenmeye devam ettiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *** 

    Dünkü toplantıda YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun konuşması içerik olarak sert tondaydı. Daha sonra kürsüye gelen Başkan Muharrem Yılmaz’ın ise daha önceki çizgisini korumakla birlikte daha ılımlı bir dil kullandığını gördüm.

    Her ikisi de eksik demokrasi, yargıdaki sorunlar ve kutuplaşmaya vurgu yaptı. Yücaoğlu ise daha detaya girerek Suriye politikasından, yolsuzluk iddiaları ve Twitter meselesine kadar bir dizi alanda hükümete eleştiriler yöneltti.

    Yılmaz bir yerde “Siyaset için siyaset yapmıyoruz” diyerek duruşlarını özetledi.

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da izlediği toplantıya hükümetin hiçbir bakanı gelmedi.

    Belli ki Başbakan’ın TÜSİAD’a kızgınlığı etkisini hâlâ hissettiriyor.

    Bu arada bir parantez açıp TÜSİAD ile Başbakan Erdoğan arasında köprülerin tekrar kurulması için iş dünyasından bazı saygın isimlerin yoğun kulis yaptığını paylaşayım.

    Cumhurbaşkanlığı ekibi kalabalık kadroyla toplantıyı izledi. Gül’ün konuşması sırasında danışmanları Durmuş Yılmaz, Ahmet Sever, Ahmet Ertürk salondaydı.

    “Acaba Çankaya seçimleri hakkında bir imada bulunur mu?” beklentisiyle gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün üzerindeydi.

    Cumhurbaşkanı bu konunun üzerinden hafifçe geçti ama detay vermedi. Gül daha çok ekonomi dünyasını motive edecek ifadeler kullandı.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün Türkiye’de yaşanan olumsuzlukların geçici olduğuna vurgu yaparak işadamlarına “Moralinizi bozmayın” mesajı verdi.

    Toplantıda Mustafa Koç, Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Cem Boyner, Nihat Özdemir, Osman F. Boyner, Ümit Boyner, Mehmet Ali Yalçındağ ve Turgay Durak’a rastladım.

    Ayrıca iş dünyasının tanınmış profesyonellerinden Faik Açıkalın, Oya Ünlü Kızıl, Ali Pandır, Tayfun Bayazıt ile birlikte Vodafone Türkiye’den Hasan Süel de TÜSİAD zirvesinin katılımcıları arasındaydı.