hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytinyağı Besin Değeri: Zeytinyağı Kaç Kalori?

    Zeytinyağı Besin Değeri: Zeytinyağı Kaç Kalori
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kahvaltılarda, salatalarda ve yemeklerde sıklıkla tüketilen ve sağlıklı olduğuna inanılan zeytinyağının besin değeri ve kalorisi hesaplandı. Peki, zeytinyağı kaç kalori ve besin değerleri neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytinyağı sofraların vazgeçilmez yağlarından biridir. 1 çay kaşığı 40 kalori olan zeytinyağının 100 gramı ise 884 kaloridir. 

     Zeytinyağı Besin Değeri

     1 çay kaşığı zeytinyağı toplamda 40 kaloridir. Bu 40 kalorinin tamamı yağdan oluşur. 100 gram zeytinyağında da 0,2 gram karbonhidrat, 100 gram yağ, 2 mg sodyum ve 1 mg potasyum bulunur. Ayrıca 0,56 demir, 157 iu A vitamini ve 1 mg kalsiyum da bulunmaktadır.

     Zeytinyağı Kaç Kalori?

     Zeytinyağının 100 gramı 884 kaloridir. 1 çay kaşığı zeytinyağı 40 kalori, 1 çorba kaşığı 119 kalori, 1 su bardağı ise 1909 kalori olarak hesaplanmıştır. 

     Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

     İnsanların binlerce yıldır hayatında yer alan zeytinyağının birçok faydası bulunur. H, A, C ve E vitamini bakımından zengin olan zeytinyağı protein, magnezyum bakımından da oldukça zengindir. Zeytinyağı içerisinde kalsiyum, sodyum, kükürt, omega-3, demir, omega-6 ve potasyum bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Cilt bakımı ve cilt hastalıkları için de oldukça faydalı bir besin olan zeytinyağı cilt dokusunun üzerinde besleyici ve yenileyici etkiye sahiptir. Bu nedenle yanıklar, saç bakımı ve kuru ciltler için de zeytinyağı çok faydalıdır.

     Tüm dünya genelinde damar hastalıklarında ve kalp hastalıklarında ölüm oranı en düşük olan insanlar Akdeniz kökenli olarak bilinir. Bunun en büyük nedeni de Akdenizli insanların zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme alışkanlığı olmasıdır.

     Doğal zeytinyağlarının içinde %70 oranında tekli doymamış yağ asidi bulunduğundan kandaki kolesterol birikimini azaltmaktadır. Antioksidan açısından da zengin bir kaynak olan zeytinyağı insanların yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. 

     Zeytinyağı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

     Zeytinyağı satın alırken ilk olarak üretim tekniğine bakmak gerekir. Erken hasat ya da soğuk sıkım zeytinyağları en kaliteli ve sağlık için en faydalı olanlarıdır. Yalnızca rengine bakarak zeytinyağının kalitesini anlamak mümkün değildir. Bu nedenle de bazı etkenlere dikkat etmek gerekir. Zeytinyağı eğer zeytin kokuyorsa bu istenmeyen bir kokudur.

     Zeytin kokması zeytinyağının çok fazla bekletildikten sonra sıkıldığını göstermektedir. Taze meyve ya da taze çimen kokusuna benzer bir kokunun olması zeytinyağında olması gereken kokudur. Uzmanlar tarafından zeytinyağının faydası zamanla düştüğü söylendiğinden hasat yılına bakarak satın almak gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Asit değerinin düşük olması da yağın ne kadar iyi ve kaliteli bir şekilde işlendiğini gösterir. Kaliteli olan bir zeytinyağında asit seviyesinin en fazla 0,3 olması gerekir. 0,3 ya da daha düşük asit seviyesi olan zeytinyağları daha kaliteli ve daha sağlıklı olur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow