hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay’da vakıf eserlerinin restorasyonu 2025’te tamamlanacak

    Hatay’da vakıf eserlerinin restorasyonu 2025’te tamamlanacak
    expand

    Hatay’da vakıf eserlerinin restorasyonu 2025’te tamamlanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samim SELÇUK/ HATAY, (DHA)-HATAY Vakıflar Bölge Müdür Vekili Osman Güneren, depremde zarar gören 71 vakıf eserinde devam eden restorasyon çalışmalarının 2025 yılında tamamlanacağını söyledi.

    Vakıflar Bölge Müdür Vekili Osman Güneren Vakıf Haftası nedeniyle Habib-i Neccar Camisi'nin bahçesinde basın toplantısı düzenledi. Güneren, 6 Şubat depremlerinden bu yana yürütülen faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.

    Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki 71 eserin tamamen yıkıldığını veya hasar görerek kullanılamaz duruma geldiğini belirten Güneren, "Bu eserlerimizin tamamının restorasyon çalışmalarına hızlı bir şekilde başlamış durumdayız. Deprem bize şunu gösterdi; yapılarımızın, bu tür tescilli kültür varlıklarımızın deprem dayanıklılığının iyi olmadığını maalesef çok acı bir şekilde tecrübe etmiş olduk. Biri zeminlerle ilgili konu, ikincisi de bu yapılarımızın depreme karşı dayanıklılığı ya da tepkileri. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak zeminlerle ilgili yapılması gereken bütün iyileştirmelerin neler olduğunu belirlemiş durumdayız. Akabinde yapıların statik açıdan depreme daha dayanıklı bir şekilde ayakta durabilmesi için istatistik hesaplar, modellemeler yapılmış durumda ve artık yapılarımız da yükselmeye başladı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HABİB-İ NECCAR RESTORASYONU DA 2025’TE BİTECEK

    Güneren, depremden etkilenen ve restorasyonuna başlanan vakıf eserlerinin 7 veya 8'inin bu yıl içerisinde tamamlanmasını amaçladıklarını belirtti. Yapıların hasar durumunun veya statik ve zemin müdahalelerinin fazla olması nedeniyle bu sürelerin uzayabildiğinin altını çizen Güneren, "Aslında bu süreler, bu ve benzeri işler için normal sürelerdir. 2025 yılı içerisinde de geri kalan eserlerimizin neredeyse tamamının restorasyonunun bitirilmesini planlıyoruz" diye konuştu.

    Habib-i Neccar Camisi'nin de depremlerde hasar gördüğünü hatırlatan Güneren, yapının Konya Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde restorasyonunun sürdüğünü ifade etti. Güneren, cami restorasyonun da 2025'te tamamlanmasını öngördüklerini sözlerine ekledi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow