hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Urla enginarı, festivalde ziyaretçilerle buluştu

    Urla enginarı, festivalde ziyaretçilerle buluştu
    expand

    Urla enginarı, festivalde ziyaretçilerle buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nevra UÇKAÇ / İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Urla ilçesinde düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali 10'uncu kez kapılarını açtı. Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla'daki toplam 804 dönüm alanda enginar üretim yapıldığını belirtip, ilçedeki bu yılki rekoltenin 1900 ton olduğunu söyledi.

    İzmir'de 3-5 Mayıs tarihlerinde 10'uncu kez düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Jandarma Kavşağı'ndan başlatılan yürüyüşe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kortejin ardından festivalin açılışı için Urla Belediyesi'nin önündeki meydanda tören yapıldı. Urla Halk Dansları topluluğunun gösterisinin ardından konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, festivalde stantların başında 95 enginar üreticisinin bulunduğunu belirtti. Urla'daki toplam enginar üretim alanının 804 dönüm olduğunu ifade eden Balkan, ilçedeki bu yılki rekoltenin ise 1900 ton olduğunu açıkladı. Balkan "Bu festivalin asıl amacının; topraktan sofranıza aracısız sağlıklı ürünler götürecek olan sizler için olduğunu bilmeliyiz. Bu bereketli topraklar bizlere asırlardır Yarımadaya özgü çok özel tarım ürünleri armağan ediyor. Enginarımız, kınalı bamyamız, susuz kavunumuz, çileğimiz, kuşkonmazımız, üzümümüz, otlarımız, hurma zeytinimiz ve çok daha fazlası. Görüyorsunuz ki, yaşadığımız coğrafya bizlere çok cömert davranıyor. Çok şanslıyız. Bizim görevimiz de bu coğrafyaya, tarım arazilerimize ve doğamıza sahip çıkmaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'URLA'NIN ULUSLARARASI TANINIRLIĞI ARTIYOR'

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilçenin kalkınması için yapılan tüm çalışmalara destek vereceklerini söyleyip "Urlalılar enginarıyla, üzümüyle, zeytiniyle üretmeye devam ediyor. O ürünler ehil ellerde eşsiz lezzetlere dönüşüyor, Urla restoranları bol yıldızlı ödüllere doymuyor. Festival, Urla'mızın uluslararası tanınırlığını artırıyor. Şehir dışından festivale gelen ziyaretçilerle turizmimiz canlanıyor. Üreticilerimizin enginar üretim ve satış kapasitesi artıyor. Urlalı esnafımızın, tüccarımızın yüzü gülüyor. Urla’mız, hizmet sektörüyle, turizmiyle, tarımıyla, bizim vereceğimiz hizmetlerle ve ilçe belediyemizle dayanışma içinde gelişecek; İzmir'in şaha kalkmasında öncü ilçelerden biri olacak" dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, enginarların satışa sunulduğu stant alanını gezdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'ENGİNAR TÜKETMENİN TAM ZAMANI'

    Urla Demircili Köyü'nde üretim yapan Hasan Direk, festival aracılığıyla tüketiciyle buluştuklarını belirtip, yalnızca Urla'dan değil ülkenin farklı yerlerinden de alışveriş yapmaya gelenlerin olduğunu kaydetti. Bazı enginarların çiçeklendiğini anlatan Direk, "Çiçeklenen enginarlar haziran ayında tohum saçarlar. Tarlaya düşerse yeniden çıkar. Mayısın 20'sinden sonra sakız enginarları biter, mor enginarlar başlar. Şu an bu enginarların tam zamanı" ifadelerini kullandı. Kurulan stantlarda ayrıca takılar, giyim ürünleri, hediyelik eşyalar ve el emeği ürünler sergilendi. 5 Mayıs Pazar günü sona erecek festival kapsamında 3 gün süresince enginar lezzetlerine Urla'nın kadim mutfak kültürü, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinlikler de eşlik edecek. Festival kapsamında 4 Mayıs Cumartesi günü Yeni Türkü de sahne alacak.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow